2024. május 19. - Ivó, Milán

VEKE: felesleges felújítani a BKV Buszokat

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint bűn a 15-20 éves BKV-buszokat, "kohószökevényeket" felújítani és ilyen feltételekhez kötni a cég állami támogatását, ez előre eltervezett pénzkiszivattyúzás a társaságból.
2009. december 29. kedd 17:06 - HírExtra
A szervezet kedden tájékoztatta álláspontjáról az MTI-t, miután a Népszabadság arról számolt be: információi szerint része a főváros és a kormány közötti szerződésnek, hogy egy járműrekonstrukciós program keretében több mint 200 buszt újítanának fel a BKV-nál 2010-ben.

A lap által ismertetett tervek szerint a felújítási program első fázisában a BKV magyar gyártású Ikarus buszai közül 254-et korszerűsítenek: a járművek teljes vázcserén esnek át, környezetbarát motort és légkondicionálót kapnak. Egy busz korszerűsítése 30-35 millió forintba kerülne, a költségek hatvan százalékát uniós forrásból állnák.

A VEKE közleményében úgy számol: a BKV-nak ahhoz, hogy 10 év alatt tartsa buszainak életkorát, évente 130-140 járművet kellene újra cserélnie a körülbelül 1.400 darabos flottájából. Ehhez képest a társaság 2007 óta nem vett új buszt és 2010-ben sem fog vásárolni, Budapest buszparkja az európai fővárosokéhoz viszonyítva a legöregebb, 17 év a járművek átlagéletkora, de számos 20 év feletti busz is fut az utakon.

Az egyesület közölte azt is: a BKV Ikarus-flottájának szinte egészét a 15-24 éves járművek adják, amelyek nem alacsonypadlósak, a kor legalapvetőbb műszaki, esélyegyenlőségi elvárásainak sem felelnek meg, és "már egy fillért sem szabadna rájuk költeni", ennek ellenére a felújítások jelentős része ezeket a járműveket érinti.

A VEKE úgy véli: a felújítás "valakinek jó üzlet", hiszen 30-35 millió forintért már majdnem új buszt lehet venni, "amit maguk az ötletgazdák is elismernek". A szervezet szerint Horváth Csaba és politikustársai egy "újabb mutyibusz-programot" indítanak el, ezért felszólítják a miniszterelnököt: "állítsa le Horváth Csaba ámokfutását".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását