2024. május 3. - Tímea, Irma

Mi lesz veled, GDP

Sem a 2010-es GDP alakulását illetően, sem pedig a várható államháztartási egyensúlyt tekintve nincs jelentős eltérés a Pénzügyminisztérium (PM) várakozása, a parlament által elfogadott jövő évi költségvetés fő keretszámai, valamint olyan meghatározó intézmények, mint a Költségvetési Tanács, vagy a Magyar Nemzeti Bank prognózisra vonatkozó számai között - közölte a PM.
2009. december 29. kedd 07:30 - HírExtra
A Pénzügyminisztérium előrejelzése alapján az államháztartás eredményszemléletű GDP arányos hiánya 3,9 százalék, a pénzforgalmi hiány pedig - helyi önkormányzatok nélkül - 3,8 százalék, míg önkormányzatokkal 4,1 százalék lesz 2009-ben.

A pénzügyi tárca "annak érdekében, hogy segítse az eligazodást a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos vitában, rövid összefoglalót készített meghatározó intézmények idei és 2010-es előrejelzéseiről" - olvasható a közleményben.

December 22-én hozták nyilvánosságra azt a 29 közgazdász által jegyzett jelentést, amelyben az olvasható: a jövő évi büdzsében a GDP-csökkenés alul, az adóbevételek pedig túl vannak tervezve, az idei kiadásokból néhány tételt áttoltak jövőre, és az állami vállalatok veszteségei egyáltalán nem szerepelnek benne.

A Pénzügyminisztérium hétfői közleményében hangsúlyozza: a Magyar Nemzeti Bank szerint - ezt tartalmazza a jegybank legutolsó inflációs jelentése - ha a kormány nem költi el a GDP 0,8 százalékára tehető költségvetési tartalékok meghatározó, a GDP 0,6 százalékát meghaladó részét, akkor a hiánycél elérhető. Ezért jelölt meg a jelentésben az MNB két várható értéket, 3,8 százalékot és 4,3 százalékot a jövő évi államháztartási hiányra. Hozzáfűzik: a parlament által elfogadott költségvetésben 150 milliárd forintot tesz ki a csak kockázatokat ellensúlyozó tartalék nagysága.

Nincs lényeges eltérés a PM szerint a legfejlettebb országokat tömörítő szervezet, az OECD Magyarországgal kapcsolatos várakozásai és a kormány prognózisa között sem. A PM hozzáfűzi: "egyetlenegy olyan nyilatkozat látott napvilágot a közelmúltban, amely mind a GDP várakozást, mind pedig az egyensúlyi folyamatokat tekintve teljesen másképp látja a helyzetet, ez pedig a 29 közgazdász ünnepek előtt megjelentetett kiadványa".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását