2024. május 3. - Tímea, Irma

25 éves visszaesés a recesszió miatt?

A negyed századdal korábbi szintre esett vissza az olasz ipar teljesítménye a világméretű gazdasági válság nyomán az olasz nemzeti bank felmérése szerint.
2009. december 28. hétfő 17:08 - HírExtra
A Banca d'Italia honlapján megjelent tanulmány szerint Olaszországban jóval látványosabb az ipar mélyrepülése, mint az euróövezet két vezető gazdaságában, Németországban és Franciaországban; míg a német ipar teljesítménye a 12 negyedévvel, a franciáé pedig a 13 negyedévvel korábbi szintre csúszott vissza, az olasz ipart kerek 100 negyedévvel vetette vissza a válság. "A 2008 elején elért csúcs és az idei második negyedév között összesen 25 százalékkal csökkent a kibocsátás" - áll az elemzésben.

Olaszországban - az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában - csökkenéssel zárult öt negyedév után az idei harmadik negyedévben 0,6 százalékkal növekedett a hazai össztermék (GDP) az előző negyedhez képest, ezzel véget ért a második világháború óta a legsúlyosabb recesszió a dél-európai országban.

A kormány számításai szerint a tavalyi 1 százalékos csökkenés után idén 4,8 százalékkal esik vissza a GDP éves összevetésben, jövőre pedig már 0,7 százalékkal bővül. A nemzeti bank szerint azonban az ipar hanyatlásának súlyossága miatt kétséges, hogy folytatódik-e az évtized elején megindult modernizáció.

Szakértők szerint az olasz termelő szektor számára mind nagyobb gond az alacsony költségszintű országok - például Kína - konkurenciája, és nagy szükség volna a hozzáadott érték és a versenyképesség növelésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását