2024. május 19. - Ivó, Milán

Karadzic: Jugoszlávia volt a legjobb megoldás

A boszniai szerbek számára Jugoszlávia fenntartása volt a legjobb megoldás, eltekintve a délszláv állam méreteitől - vélekedett Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök a Vecernje Novosti című belgrádi lap hétfői számában megjelent interjúban.
2009. december 28. hétfő 11:56 - HírExtra
A hágai Nemzetközi Törvényszék legismertebb foglya, akit a boszniai polgárháború (1992-95) idején elkövetett súlyos háborús bűnökkel vádolnak, 13 év óta először adott interjút egy szerb újságnak. Karadzicot 2008 júliusában fogták el Belgrádban, és adták át a hágai törvényszéknek.

Karadzic megismételte, hogy Richard Holbrooke, az Egyesült Államok egykori balkáni közvetítője büntetlenséget ígért neki, amennyiben visszavonul a nyilvánosságtól. Holbrooke ezt az állítást többször cáfolta.

A volt boszniai szerb elnök nem beszélt arról az időszakról, amikor Belgrádban álnéven természetgyógyászként működött, csupán annyit mondott, hogy soha nem kellett igazolnia magát. Elmondta, hogy jó egy hónappal letartóztatása előtt úgy érezte, figyelik. A szerb hatóságok nem árulták el, hogyan jutott Karadzic hamis papírokhoz és új identitáshoz, mint ahogy az sem ismeretes, hogy hány évig rejtőzködött Szerbiában, miközben éveken át azt gyanították, hogy Boszniában, időnként pedig Montenegróban tartózkodik.

Karadzic ellen 11 pontban emeltek vádat, egyebek között népirtással, népirtásra való felbujtással és emberiesség elleni bűnökkel vádolják. Az október végén kezdődött per következő tárgyalását március elsejére tűzték ki. Karadzic nem volt hajlandó megjelenni a tárgyalás kezdetén, arra hivatkozva, hogy nem volt elég ideje védelmének előkészítésére. A hágai törvényszék időközben védőügyvédet rendelt ki számára, amennyiben perének márciusban esedékes folytatásán sem jelenne meg, de nem vonta meg tőle azt a jogot, hogy perében maga védhesse saját magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását