2024. május 19. - Ivó, Milán

Jubileumi koncert

A fennállásának 10 éves jubileumát ünneplő, főként moldvai csángó népzenét játszó Csürrentő együttes karácsonyi koncertet ad szerdán Budapesten, a Fővárosi Művelődési Házban.
2009. december 22. kedd 10:35 - HírExtra
Mint arról Kárpáthegyi Bálint, a zenekar tagja az MTI-t tájékoztatta, a koncerten megszólalnak majd a 2006-os Csángó utca című album legismertebb dalai, valamint lesznek a készülő lemezről új számok, amelyeket eddig még nem lehetett élőben hallani. Az ünnephez kapcsolódva a zenekar különleges, karácsonyi összeállítással is készül.

A közlés szerint csapat a jelenlegi teljes felállással lép színpadra: Havay Viktória (ének), Szick Edit (bőgő), Balázsi Zsolt (dob), Barna György (hegedű), Bolya Dániel (furulyák), Kárpáthegyi Bálint (koboz) és Székely Zoltán (furulyák, szaxofon).

A Csürrentő együttes fő profilja megalakulása óta a moldvai csángó népzene megszólaltatása, emellett az idők folyamán rendre felbukkantak más tájegységek zenéi is repertoárjukban: somogyi, gyimesi, mezőségi népzene a magyar nyelvterületről, az utóbbi időben pedig balkáni, bukovinai és észt muzsika.

Az összegzés felidézi, hogy az együttest 1997-ben alakította öt lelkes fiatal az Óbudai Népzenei Iskolában, ennek a korszaknak állít emléket az 1999-ben megjelent Kövecses víz közepibe című kazetta. Az évek folyamán a Csürrentő aktív részese lett a magyarországi népzenei életnek, a táncházi mozgalomnak, versenyek, fellépések, fesztiválok követték egymást, többszöri tagcserék eredményeként az együttes létszáma hétre bővült.

A Csürrentőnek tíz éve működik rendszeres moldvai csángó táncháza a Fővárosi Művelődési Házban, 2008 januárja óta pedig a Gödör Klub rendszeres táncházas rendezvényének egyik házigazdái. Hosszabb szünet után a Fehérvári úton 2009 januárjától újraindult az állandó gyermektáncház Bubabál néven. A táncházi zenélés mellett a Csürrentő foglalkozik koreográfiakísérettel is. Szoros kapcsolatot ápol az Alföld Néptáncegyüttessel, de többször kísérte a Jászság Népi Együttes vagy a Seremoi Táncegyütes táncosait is - olvasható a közleményben.

A Csürrentő mindezek mellett aktív koncertzenekar, a fellépések ugyanis jó alkalmat teremtenek a tagoknak a zenei kísérletezésre. E jellegű munkának az eredménye a 2006-os Csángó utca című lemez és a Pannónia Allstars Ska Orchestra tagjaival, valamint a francia Patrick Rudant-nal és Aliocha Regnard-ral (Carnets de Voyages) való alkalmi együttműködés is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását