2024. május 23. - Dezső

Vona Gábor VS. Bokros Lajos

A miniszterelnök-jelöltek vitái mindig is komoly kampánytényezők voltak, ugyanis sokszor csak ebből derült ki, hogy mit akar a párt bizonyos kérdésekben, vagy mitől jobb, mint a másik. Az első ringbe hívó hadüzenetek:
2009. december 21. hétfő 16:39 - Pásztor Balázs
Kampányra készen

Bár még el se jött a karácsony, vagyis a szeretet és a béke ünnepe, a kispártok már most izzítják kampánygépezetüket, hogy elegendő szavazatot gyűjtsenek a jövő évi országgyűlési választásokra. Így tesz a jelenleg parlamenti, bár frakció nélküli MDF is, ráadásul rögtön a legerősebb ágyúját süti el. Igaz, maga a párt támogatottsága mindössze 1-3 százalékon áll, a miniszterelnök-jelöltjük, Bokros Lajos már 16 százalékon, ami kategóriájában a másodikká teszi.

Hiába szinte előre elkönyvelhető Magyarország következő miniszterelnökének a neve, a miniszterelnök-jelöltek vitái idén is súlyos százalékokat fognak hozni a pártoknak. Bokros talán a legtapasztaltabb vitázó, így egyértelmű volt, hogy az MDF ki fogja használni spontán növesztett bajszának az előnyét, de az nem, hogy Bokros rögtön a leggyengébb helyen támad.

Ugyanis - mint azt már előzőleg fejtegettük - Vona Gábor (Jobbik elnök, miniszterelnök-jelölt) legnehezebb ellenfele Bokros Lajos lesz, így a kihívás egyenlő egy könnyű prédára való lecsapással. Ugyanakkor az ellentétek is adottak, így még logikusnak is tűnhet a választás: az MDF eddig is hangoztatott - tettekkel kevésbé alátámasztott - szélsőjobb-ellenes retorikájába tökéletesen belefér az akció, a Jobbik pedig mindig is neoliberális gazdaságpolitika-ellenes volt, amelyet viszont itthon sokan Bokros nevével fémjeleznek.

Bokszmeccs levelekkel

Részlet Bokros Lajos nyílt leveléből
Önök azzal kampányolnak, hogy el kell kergetni a multinacionális vállalatokat Magyarországról, és helyettük a magyar embereket kell helyzetbe hozni. Miközben Önök is pontosan tudják, hogy milyen következményekkel járna, ha hazaküldenénk az ország legnagyobb adófizetőit, a multinacionális vállalatokat, például az Audit, a Siemens-t és mindazokat a cégeket, amelyek ötszörösére növelték a magyar exportot a rendszerváltás időszakához képest, és oroszlánrészt vállaltak a munkahelyteremtésben. Önök pontosan tudják, hogy Magyarország nemzeti jövedelme abban a pillanatban a felére csökkenne, a munkanélküliség a két és félszeresére növekedne, az adóbevételek pedig drasztikusan csökkennének, ami ismét felelevenítené az államcsőd veszélyét.
Bokros ma reggeli nyílt levelében hívta másfél órás nyílt vitára Vona Gábort - és egyben küldte el melegebb éghajlatra az egész Jobbikot. A levél második mondata már kemény vaskesztyűt dob a kihívott arcába, nem épp kedves módon: „(...)A Jobbik szélsőséges politikája tönkreteszi, elárulja Magyarországot. Az Önök gondolatai és programpontjai - megvalósulásuk esetén - szegénységbe és szolgaságba taszítanák a magyar embereket.”

A levél többi része sem szól nagyon másról, mint a Jobbik programjának, módszereinek és politikájának az igen éles kritizálásáról - igaz, immáron konkrét érvekkel, gondolatmenettel alátámasztva. Azonban a levél zárszava már egészen mást mond: azért ajánlja a vitát, hogy ő meggyőzhesse igazáról Vonát, vagy hogy Vona változtassa meg az ő gondolatait a Jobbik politikájáról. Tehát nem vési kőbe az érveit, így lehetőséget ad egy nem egymás haját leüvöltő, az álláspontoktól egy fikarcnyit sem távolodó vitára, hanem egy olyanra, amelyben lehetőség nyílik a vitázók érveinek és gondolatainak másik szemszögből való megismerésére - amely viszont a választók érdeke.

Reakció, ellenreakció


Részlet Vona Gábor nyílt leveléből
Egyfajta elégtételként élem meg, hogy az MDF, amely ideológiai vargabetűivel és a politikai hullák sorozatos feltámasztásával a magyar közélet legbizarrabb pártjává vált, oda jutott, hogy most már a korábban napi szinten szélsőségesezett Jobbik hátán felmászva kíván némi figyelemhez jutni. Az pedig külön megtiszteltetés nekem, hogy ön - akit a globális kapitalizmus egyik hazai helytartójának tartok - a Jobbikot tekinti céljai elérésében a legfőbb akadálynak.
Vona Gábor válaszként írt nyílt levele hasonló agresszióval veszi fel a kesztyűt, ám legalább felveszi, ami önmagában igen pozitív eredmény. A második mondatban ugyanúgy elküldi a Bokros által képviselt neoliberális társadalom- és gazdaságpolitikát melegebb éghajlatra, mint Bokros a Jobbikét: „Az a politika, amely a profit, a nagytőke és a multinacionális mamutvállalatok oltárán képes feláldozni embereket, közösségeket, kultúrákat és értékeket, vagyis mindent.” Azonban kitér arra is, hogy kifejezze örömét azért, amiért immáron nem Jobbiknak kell más pártok hátán sajtófénybe másznia, hanem az MDF teszi ezt meg az ő hátukon.

Végül persze, némi nagyzolás után („természetesen valódi ellenfeleimnek a Fidesz és az MSZP miniszterelnök-jelöltjeit tartom”) elfogadja a kihívást, igaz azt eltolja a kopogtató-cédulák begyűjtése utáni időkre - mivel olyan párt miniszterelnök-jelöltjével komolytalan lenne vitázni, aki még a cédulákat sem tudja összegyűjteni. Eme meglátás miatt született az MDF rövid ellenreakciója, ami szerint érdemesebb lenne megejteni a cetlik leadása előtt a vitát, mivel akkor a választók annak fényében adhatnák le a kopogtatócédulákat is. Természetesen nem hagyják ki benne a támadást se: szerintük Vona azért húzza az időt, hogy felkészüljön a vitára, mert így Bokros simán lemosná.

Az, hogy a leendő Vona-Bokros vitában ki fog győzedelmeskedni, annyira nem érdekes, mint az, hogy az ilyen viták megléte hozzájárul a demokrácia kiteljesedéshez, és ahhoz, hogy a szavazók jobban megismerhessék egy párt elképzeléseit. Mert ezek nélkül sajnos szinte csak populista ígéreteket és dogmákat kapunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aldo
2010. január 11. 16:31
az az elmebeteg, aki hisz még a bajszos komcsinak.
Mellesleg a Jobik már megcáfolta Bokros minden szavát-állami adatokkal alátámasztva, csak a híradásokból ezek kimaradtak...

http://www.jobbik.hu/rovatok/orszagos_hirek/a_multinacionalis_vallalatok_szerepe_a_magyar_gazdasagban_-_a_gazdasagi_kabinet_valasza_bokros_levelere
H.K.
2009. december 22. 09:26
Te kis előítéletes rasszista szennygombóc. Bokrosnak kell a reklám, mert senki le se szarja. A fityesz meg a maszop ki sem mer állni a Vonával. Úgyhogy jobb ha befogod a magyarellenes szádat és a kanapéból kiabálgassad a szemét mondataidat.

A Hírextrának: Ti vagytok a 3. oldal ahol a választ is lehoztátok a Bokros levelére. Köszönjük.
sharapova2008
2009. december 22. 07:17
Bokros ötlete -BIZARR! Agyament neonácikkal,bomlott agyú emberiségellenes férgekkel nem szabad leállni vitatkozni! Hitlerrel,Mussolinivel és Szálasival sem vitatkozott senki:ELMEBETEGGEL NEM LEHET VITÁT FOLYTATNI!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását