2024. április 27. - Zita

Újabb faj a kihalás szélén?

Kenyába költözteti négy ritka északi fehér rinocéroszát a cseh Dvur Kralové állatkert, hogy így biztosítsa a kihalástól fenyegetett növényevők túlélését.
2009. december 19. szombat 18:08 - HírExtra
A cseh állatkert azért költözteti az állatok a kenyai Ol Pejeta parkba, hogy így biztosítson jobb szaporodási lehetőségeket számukra. A szélesszájú, vagy más néven fehér rinocéroszok egyik alfaját képező északi fehér orrszarvúakból (Ceratotherium simum cottoni) ugyanis ma már mindössze nyolc példány él az egész világon. Ebből kettőnek a San Diegó-i vadaspark, hatnak pedig az afrikai állatokra specializálódott cseh Dvur Kralové állatkert ad otthont. "Egy modern állatkertnek az a feladata, hogy segítsen a természetnek, ha az rászorul. Muszáj megadni az állatoknak ezt az utolsó esélyt, méghozzá a természetes afrikai környezetükben" - mondta Dana Holecková, az állatkert igazgatója.

Az állatkertben azonban - annak ellenére, hogy csak az ottani orrszarvúaknak sikerül szaporodniuk - 2000 óta nem született rinocéroszbébi, és minden szaporítási próbálkozás kudarcba fulladt. Így az Utolsó esély a túlélésre elnevezésű terv kezdeményezői most abban reménykednek, hogy a nőstény orrszarvúak hormonszintje helyre áll majd Afrikában. A "millennium gyerekként" becézett kilencéves Fatu, a 21 éves Najin, a 37 esztendős Sudan és a 30 éves Suni (utóbbi kettő bika) vasárnap indulnak, a 24-26 órányi távolságra lévő új otthonuk felé. A 300 ezer dolláros (58 millió forint) beruházás nagy részét a nonprofit természetvédelmi szervezetként működő Fauna and Flora International (FFi) és a Vissza Afrikába (Back To Africa) mozgalom fedezte.

Ugyanakkor nem minden szakember ért egyet a kezdeményezéssel. Szerintük a kelet-európai fagyból a kenyai hőségbe való költözés túl nagy kockázatot jelent az állatok számára. "A négy állat közül három itt született, és már hozzászoktak a hideg és meleg időszakok szabályos váltakozásához. Most pedig a hűvös évszakra vannak beprogramozódva" - mondta Kristina Tomasová természettudós. "Mégha az állatok túl is élik az utazást, azonnal ki lesznek téve a nagyjából 40 Celsius-fokos hőségnek, amivel nagyon nehéz lesz megbirkózniuk" - tette hozzá.

"Mindannyian tisztában vagyunk a lehetséges kockázatokkal, és igyekszünk azokat minimálisra csökkenteni" - mondta Pavel Moucha, a cseh állatkert vezető természettudósa, hozzátéve, hogy az állatok egy fűtőberendezéssel ellátott kamionnal és a gondozójukkal együtt érkeznek majd a prágai repülőtérre. Az eredetileg Afrika középső - és keleti területein őshonos növényevő óriások számát nagyjából megtizedelték az orvvadászok, ugyanis az állatok szarvának hatalmas értéke van az ázsiai gyógyászatban. Mindezek miatt pedig ma már valószínűleg egyetlen példány sem él a vadonban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását