2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hazájukba is köldenek guantánamói foglyokat

Washington azt tervezi, hogy hazájukba küld vissza a napokban hat olyan jemenit, akit terrorizmus gyanújával a guantánamói börtöntáborban őriznek, és elképzelhető, hogy több tucatnyi követi őket - jelentette pénteken a The Washington Post című amerikai napilap.
2009. december 18. péntek 08:59 - HírExtra
Az ügyben nemrég magas szintű tárgyalások voltak a két ország képviselői között, Stephen Kappes, a CIA igazgatóhelyettese például személyesen járt az arab országban - írta a lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A CIA hivatalosan nem volt hajlandó nyilatkozni az értesülésről.

Barack Obama amerikai elnök egyik első ígérete volt idén januári hivatalba lépése után, hogy a sok bírálatot kiváltó, Kuba szigetén lévő börtöntábort egy éven belül megszüntetik. Ez valószínűleg nem fog sikerülni, de az utóbbi hetekben jelentős erőfeszítéseket tettek arra, hogy a foglyok sorsát rendezni tudják. A még ott lévő 210 fogolyból 97 fővel a legnagyobb nemzeti csoportot a jemeniek alkotják.

A kormány bírálói azt mondják, jemeniek hazaküldése nagy biztonsági kockázattal jár, mert nem biztos, hogy az ottani hatóságok megfelelően tudnak gondoskodni őrizetükről. "Attól tartok, hogy terrorcselekményeket fognak elkövetni, ami amerikaiak életébe fog kerülni" - mondta a lapnak nyilatkozva Frank Golf republikánus párti kongresszusi képviselő a jemeni foglyokra utalva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását