2024. május 22. - Júlia, Rita

Új játszóhelyen a Szegedi Pinceszínház

Három évi szünet után új állandó játszóhelyen várja a közönséget a Szegedi Pinceszínház, amelynek társulata a megnyitó hetében színes perfomance-sorozattal lepi meg a város lakóit. A különleges programsorozat egy versenyzongora átköltöztetésével vette kezdetét hétfő este.
2009. december 15. kedd 06:24 - HírExtra
Mint a színház vezetője, Kancsár József színész-rendező az MTI-nek elmondta, kedden a Dugonics téren karácsonyi dallamokat hallhatnak a szegediek a színművészek tolmácsolásában, de a hét során "gerillabuszozással" is meglepik az alkalmi nézőket a művészek, akik a város több tömegközlekedési eszközén adnak majd elő monológokat vagy tartanak éppen a cappella előadást.

Csütörtökön lesz az első premier az új játszóhelyen, amelyet az Olasz Kulturális Intézetnek és a Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézményének is helyet adó épület pincéjében alakítottak ki.

Mint azt Kancsár József kiemelte, a Szemelvények a boldogságról című zenés darab az új játszóhely megnyitására készült, s az elmúlt két év nehézségeit és boldog pillanatait mutatja be. Ígérete szerint a Kancsár Orsolya, Papp Gabriella, Bánvölgyi Tamás és Varga Bálint szereplésével színpadra állított darabot januártól folyamatosan játsszák majd.

Az új évben a Szegedi Pinceszínház John Flowes Lepkegyűjtők című nagysikerű regényének adaptációjával - Az Eltűnt Pillangók című előadással - folytatja a munkát. Áprilisban pedig a tervek szerint a Budapesti Kamaraszínházban mutatják be az Egy őrült nő naplója című előadást, amelyet azután Szegeden játszanak tovább.

Az új játszóhely a színházi előadások mellett alkalmas különböző bemutatók, filmvetítések, kiállítások megrendezésére is. "Igazi kulturális központot sikerült létrehozni, ahová a korábbiakhoz hasonlóan várjuk a feltörekvő együtteseket, fiatalokat" - mondta a vezető.

A Szegedi Pinceszínház korábbi otthonául szolgáló Horváth Mihály utcai pincét 2006-ban kellett bezárni, miután egy felhőszakadás után teljesen elárasztotta a víz és használhatatlanná vált. A Pinceszínház mint független kulturális intézmény akkor már négy éve működött, évente három bemutatót tartottak, számos vendégelőadásnak adtak helyet, és játszóhelyet biztosítottak a Szegedi Egyetemi Színháznak.

A városi ingatlankezelő végül a Dugonics tér 2. számú épület udvaráról nyíló, 250 négyzetméter alapterületű pincét ajánlotta fel cserebérleményként. A szerkezetkész helyiség színházzá alakítása már 2007-ben megkezdődött, először az év őszére, majd 2008 tavaszára tervezték a nyitást. Az építkezés azonban csak mostanra fejeződött be. Ez idő alatt a Kancsár József és Kancsár Orsolya színészházaspár vezette társulat előadásait csak nyaranta, a várszínházban láthatta a közönség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását