2024. május 20. - Bernát, Felícia

Nagy bajban az orosz jegesmedvék

Hiába próbálnak minél jobban alkalmazkodni a globális felmelegedés okozta környezeti változásokhoz az orosz jegesmedvék, azonban még így is komoly veszély fenyegeti őket.
2009. december 12. szombat 17:43 - HírExtra
Az Oroszország keleti részétől egészen Alaszkáig ívelő jegesmedve-populáció nagysága 4000-ről 1500-ra esett vissza, mivel ebben a térségben jelentős volt a jégolvadás az elmúlt húsz évben, mondta Nyikita Ovszjannyikov, az Orosz Tudományos Akadémia elsőszámú jegesmedve-szakértője.

Az egyre növekvő hőmérséklet ugyanakkor új táplálékszerző területeket nyitott meg az állatok előtt. Ám a probléma az, hogy bár a medvék most már könnyebben át tudnak jutni a jégakadályokon, ezzel egyre közelebb kerülnek az emberek lakta településekhez, ahol pedig a rémült lakosok és az orvvadászok jelentenek rájuk veszélyt.

"Amit most látunk, az valószínűleg annak a mintája, hogy miként élték túl ezek az állatok a hasonló meleg időszakokat a múlt során. Változik a tenger és a táplálékforrásuk is, de közben alternatív lehetőségek is felbukkannak" - mondta a szakértő.

A természetvédők szerint az elmúlt harminc év során az Északi-sarkvidék egyes részein tapasztalt négy Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés, az emberi tevékenység és a szén-dioxid-kibocsátás számlájára írtható. "Természetesen néhány populáció teljesen ki fog halni, jó pár pedig drasztikusan összezsugorodik majd, ám lesznek olyanok is, amelyek túlélik" - mondta el Ovszjannyikov a Reuters Televíziónak adott interjújában.

A jegesmedvék túlélése azon múlik, hogy el tudják-e kapni a fókákat az úszó jégtáblákon, ám a Jeges-tenger hűvös páncélja egyre gyorsabban olvad. Az elmúlt harminc év során folytatott műholdas mérések szerint eddig 2007-ben zsugorodott a legkisebbre a térséget borító jégtakaró, ami azzal fenyeget, hogy a nyarak folyamán akár teljesen el is tűnhet.

Ovszjannyikov az Oroszország északkeleti partjainak közelében fekvő Vrangel-szigeten tanulmányozta a jegesmedvéket az elmúlt 19 évben. Az utóbbi években azonban az állatok az úszástól kimerülten érkeznek a szigetre és a lakhelyeik száma is jelentősen csökkent.
 
A medvék télen a szigetet övező jégtakarón élnek, ám nyáron kénytelenek máshová vándorolni. Ilyenkor pedig vagy a bizonytalan táplálékforrást és nehézkes szaporodást biztosító Északi-sarkvidék, vagy az orosz szárazföld felé veszik az irányt, ahol pedig az emberekkel kerülnek konfliktusba.

"A medvék legjobb vadászterületei gyakorlatilag nyílt vízzé válnak az év jópár hónapjára, ahol pedig az állatok nem tudnak megélni" - mondta a medveszakértő. Bár bizonyos medvék és populációk veszélyben vannak, azonban maga a faj képes alkalmazkodni az új viszonyokhoz és életben fog maradni. "A jegesmedvék faja már legalább négyszer megküzdött a globális felmelegedéssel a jégkorszak óta. Tehát biológiailag képesek átvészelni ezeket az időszakokat" - tette hozzá a szakértő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását