2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kelet-Jeruzsálemben palesztinbarát tüntetőket vettek őrizetbe

Őrizetbe vett az izraeli rendőrség 21 palesztinbarát tüntetőt pénteken, egy kelet-jeruzsálemi incidenst követően. "Százötven izraeli tüntető és külföldi aktivisták megpróbáltak erővel behatolni a Sejk Dzsarráh negyed néhány házába.
2009. december 12. szombat 07:49 - HírExtra
A rendőrök megakadályozták az előrenyomulásukat, és őrizetbe vettek 21 tüntetőt" - mondta el Micky Rosenfeld, a rendőrség szóvivője. Az akcióban részt vevő izraeli baloldali és külföldi palesztinbarát aktivisták az ellen tiltakoztak, hogy a többségében arabok lakta negyed házaiból több palesztin családot kilakoltattak, miután a házakat izraeli telepesek foglalták el, azt hangoztatva, hogy legálisan megszerezték azok tulajdonjogát.

Közben két kisebb összetűzés is történt ugyanabban a körzetben palesztinok és ultraortodox zsidók között. Egy zsidó nőt palesztinok által elhajított kő sebesített meg, egy palesztin férfira pedig ultraortodox zsidók támadtak rá - számolt be a francia hírügynökség egyik fotósa.

Kelet-Jeruzsálemet Izrael 1967-ben foglalta el, később pedig annektálta a területet, amely lépést azonban a nemzetközi közösség sohasem ismerte el. A palesztinok leendő államuk fővárosának akarják megtenni a város keleti felét, az izraeli vezetők ezzel szemben Jeruzsálem egészét országuk "örökös és oszthatatlan" fővárosának tekintik.

A városrészben mára közel 200 ezer izraeli él tucatnyi új lakónegyedben, s az itteni építkezések folytatására nem vonatkozik az a tízhónapos moratórium, amelyet nemrég Benjámin Netanjahu jobboldali kormánya vállalt amerikai nyomásra a ciszjordániai telepek vonatkozásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását