2024. május 16. - Mózes, Botond

Csak politikai blöff a Fidesz közaktatási javaslata?

Az oktatási tárca államtitkára "sima politikai blöffnek" nevezte kedden a Fidesz közoktatási törvényjavaslatát, amely szerint a jövőben a kormány, és nem a felsőoktatási intézmények dönthetnének arról, mely képzések esetében, hány tantárgyból írják elő az emelt szintű vizsgát felvételi követelményként.
2009. december 8. kedd 19:22 - HírExtra
A javaslat rögzíti azt is, hogy a kormánynak 2010. szeptember 15-ig kell az erről szóló rendeletet - a felsőoktatási intézmények javaslatainak ismeretében - megalkotnia. A kellő felkészülési idő érdekében először a 2013 őszén induló felsőoktatási képzések esetében kell alkalmazni az új rendelkezéseket.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára az MTI-nek azt mondta, hogy a "javaslat lényege már akkor is tetszett nekünk, amikor a mi ötletünk volt".

Kifejtette: végszavazás előtt áll a közoktatási törvény módosítása, amelynek lényege nagyon hasonló, azaz a kormány számára lehetőséget ad, hogy meghatározza, milyen alapszakoknál írja elő emelt szintű érettségit.

Arató Gergely az indítványt "sima politikai blöffnek" nevezte, a Fidesz ugyanis nem nyújtott be módosító indítványt a közoktatási törvény parlament előtt fekvő módosításához.

Megjegyezte: már semmi esély nincs arra, hogy ebben a parlamenti ciklusban tárgyaljanak az ellenzéki párt indítványáról. A tárca ugyanakkor fél éve egyeztet a témában a felsőoktatási szakmai szervezetekkel.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a szakmai szervezetekkel most kezdődik meg annak a kormányrendelet-tervezetnek az egyeztetése, amelynek alapján 2012-től 240 pont lenne a felsőoktatási intézményekbe bekerülés minimumponthatára. Szintén ettől az évtől tervezik, hogy az emelt szintű érettségiért akár 50 pluszpontot is lehessen kapni, s a többletpontmaximum 100 lenne. Az indítvány januárban kerülhet a kormány elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását