2024. május 16. - Mózes, Botond

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

Alkotmánybíróság előtt támadja meg a Lehet Más a Politika (LMP) a cégtörvénynek azt a novemberben elfogadott módosítását, amely szerint a jövőben csak kivételes esetekben lehet megismerni a cégek tulajdonosainak, képviselőinek, illetve felügyelő bizottsági tagjainak lakcímét - közölte a párt kedden az MTI-vel.
2009. december 8. kedd 11:24 - HírExtra
A közlemény szerint az új szabályozás eredményeként a sajtó a közpénzekkel, közvagyonnal és közszereplőkkel kapcsolatba kerülő cégek esetében az eddigieknél is nehezebben fogja tudni a nyilvánosság elé tárni a gyanús összefonódásokat.

Az LMP alkotmányosan aggályosnak tartja, hogy a módosított cégtörvény ezekben az esetekben is lehetetlenné teszi az egyes szereplők beazonosítását. "Az új szabályozással a parlament az állami és önkormányzati mutyikban érintett személyeknek dobott mentőövet. A tényfeltáró újságírás korlátozása hiteltelenné teszi a kormány anti-korrupciós törekvéseit" - írták.

Az LMP antikorrupciós 12 pontja ezzel éppen ellentétes irányú törvénymódosítást szorgalmaz: azt szeretnék elérni, hogy az állami és önkormányzati vezetőknek, valamint a köztulajdonban álló cégek vezető tisztségviselőinek üzleti kapcsolatrendszere után bárki szabadon, névre keresve kutakodhasson a cégnyilvántartásban.
Az LMP szerint csak akkor lehet hatékonyan visszaszorítani a politikai korrupciót, ha a közjavak felett rendelkező személyek céghálója átlátható lesz - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását