2024. április 29. - Péter

Állítsák le a leépítést

Az "átgondolatlan és koncepció nélküli" létszámleépítések és a regionális stúdiók felszámolásának leállítását, valamint az érdekképviseletekkel egyeztetett, a médiatörvény kötelezettségeit is maradéktalanul betartó műsorterv, ehhez igazodó létszám-gazdálkodási és bérgazdálkodási terv megalkotását követelte a menedzsmenthez hétfőn eljuttatott állásfoglalásban a Magyar Televízió (MTV) sztrájkbizottsága.
2009. december 7. hétfő 16:57 - HírExtra
Egyben a valódi teljesítményeket tükröző bérstruktúráért, "a teljesítményekkel nem alátámasztott kirívó különbségek" felszámolásáért, valamint legalább az Országos Érdekegyeztető Tanács által jóváhagyott mértékű béremelés megadásáért, a fizetések reálértékének megtartásáért szállnak síkra. Veszélyben a közszolgálati televíziózás, sérülnek a nézők érdekei! - írja a közmédiumnál működő három reprezentatív érdekképviselet által létrehozott sztrájkbizottság, amely szerint "valódi közszolgálati koncepció nélkül az MTV ki van szolgáltatva a politika rövid távú érdekeinek". Az Országgyűlés által elfogadott költségvetés a médiatörvénnyel és annak szellemével ellentétesen ellehetetleníti az MTV működését. A helyzet komoly aggodalommal tölti el a televízió dolgozóit és érdekképviseleti szervezeteiket az MTV közszolgálati kötelezettségének teljesítésével kapcsolatban - áll az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban. Ugyanakkor - írják - a menedzsment által kényszerűen elkészített és ismertté vált intézkedési terv "semmibe veszi a nézők jogos igényeit, a médiatörvényben megfogalmazott előírásokat és durván sérti a dolgozók gazdasági és szociális érdekeit".

A sztrájkbizottság felhívja a menedzsmentet, a tulajdonost képviselő kuratóriumot, az Országgyűlést és a kormányt, hogy "a szabad nyilvánosság lehetőségének biztosítása, a közszolgálati televíziózás feltételeinek megteremtése érdekében közösen keressenek megoldást a Magyar Televízió, mint alkotmányos alapintézmény működésének helyreállítására". Ennek részeként biztosítsanak az elvárható színvonalú műsorokhoz és a becsületesen dolgozó munkatársak munkahelyének megőrzéséhez szükséges pénzügyi hátteret, amely alkalmas arra, hogy reálértéken tartsa ezeket a juttatásokat. "(...) a médiatörvény előírja a törvényhozásnak a versenyképes közszolgálati média finanszírozását, a kormány pedig már ötödik éve nem hajtja végre saját határozatát (2004. július 19.) melyben feladatként szabja meg a Magyar Televízió normatív finanszírozási rendszerének kidolgozását! Ha csak e két jogszabálynak megfelelnének, lényegesen csökkentenék az MTV gondjait. Ezzel összefüggésben támogatjuk új székházunk bérleti szerződésének felülvizsgálatát" - írják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását