2024. május 17. - Paszkál

Irán elengedte az öt vitorlázót

Az iráni hatóságok szabadon engedték azt az öt brit állampolgárt, akit egy hete őrizetbe vettek, mert vitorlás hajójukkal az ország felségvizeire tévedtek a Perzsa-öbölben - jelentette szerdán az iráni állami rádió.
2009. december 2. szerda 09:30 - HírExtra
"Miután Irán megkapta a szükséges garanciákat, szabadon engedte őket" - közölte a rádió, de többet nem mondott az ügyről. Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint a hatóságok kihallgatták a vitorlázókat, és szerda reggel szabadon engedték, miután meggyőződtek róla, hogy tévedésből hajóztak Irán felségvizeire.

Az államfő kabinetfőnöke, Eszfandiar Rahim Masaje korábban azt mondta, hogy bíróság fog dönteni a tengerészek sorsáról, és "természetesen súlyos büntetést kapnak, ha kiderül a rosszhiszeműségük".

David Miliband hétfőn jelentette be, hogy öt brit állampolgárt tartanak őrizetben Iránban. A sportvitorlással Bahreinből Dubajba tartó briteket november 25-én tartóztatták fel, és fogták el. A versenyhajó valószínűleg azért tartott Dubajba, hogy részt vegyen a Dubaj-Maszkat útvonalon megrendezendő vitorlásversenyen, s feltehetően figyelmetlenségből tévedt Irán felségvizeire.

Egy hasonló incidens miatt 2007 márciusában komoly diplomáciai viszály tört ki London és Teherán között. Akkor tizenöt brit haditengerészt fogott el az iráni haditengerészet, és csak egy hónappal később engedték őket szabadon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását