2024. május 19. - Ivó, Milán

Együttműködnek a cigányok érdekében

Állattartással, gazdálkodással kapcsolatos fórumokat szerveznek Vas megyében romák számára, rendszeresen tájékoztatják a cigány területi kisebbségi önkormányzatot a mezőgazdasági hivatal által kínált lehetőségekről és szakmai tanácsokkal segítik pályázataikat.
2009. december 2. szerda 20:48 - HírExtra
Ezeket tartalmazza az az együttműködési megállapodás, amelyet a Vas Megyei Önkormányzat, a Vas Megyei Mezőgazdasági Hivatal és a Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzat kötött egymással szerdán.

A szombathelyi megyeházán Lukács László, a Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal elnöke elmondta: az országban elsőként Szombathelyen jött létre olyan megállapodás amelyben szakigazgatási hivatal, megyei önkormányzat és cigány területi kisebbségi önkormányzat működik együtt.

Bízik abban, hogy Vas megye, majd hamarosan Somogy megye után országszerte több hasonló megállapodás születik majd - közölte.

A megállapodás szerint a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal tenni kíván annak érdekében, hogy a roma családok is oltassák be kutyáikat veszettség ellen, ha pedig ezt elmulasztják, hatósági állatorvosok közreműködésével pótolják a hiányosságot, mégpedig úgy, hogy az a tulajdonosoknak a lehető legkevesebb anyagi terhet okozza. Mindez a szakemberek szerint társadalmi érdek is, mert az oltatlan ebek komoly veszélyforrást jelentenek.

A megállapodás értelmében, ha a parlagfű elleni szennyezettség miatt közérdekű védekezést rendelnek el, a tényleges munkálatok megkezdése előtt értesítik a területi cigány önkormányzatot, hogy amennyiben a parlagfű mentesítéshez szükséges eszközökkel és létszámmal rendelkeznek, a romák is esélyt kaphassanak a feladatot ellátására.

A Vas Megyei Önkormányzat az együttműködési megállapodásban egyfajta koordinációs szerepet vállalt, különös tekintettel azokra a vasi településekre, ahol nem működik roma kisebbségi önkormányzat, de nagyobb számban élnek cigányok.

A Vas Megyei Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzat azt vállalta, hogy ha a napirend témája indokolja, tanácskozási joggal meghívja üléseire a szakigazgatási hivatal delegáltját, illetve képviselőik, ha arra meghívást kapnak, részt vesznek a szakigazgatási hivatal szakmai rendezvényein.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően Szabóné Kakas Irén, a megyei szakigazgatási hivatal vezetője három számítógépet adott át a roma önkormányzat elnökének, hogy ezzel is segítsék a területi önkormányzat munkáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását