2024. május 19. - Ivó, Milán

Csökken az önkormányzat támogatása

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2010-ben mintegy 1,6 milliárd forinttal kevesebb támogatásra számíthat a központi költségvetésből a büdzsé elfogadása esetén az illetékbevételek feleződése és majdani csökkenése, valamint a több mint 800 millió forintos normatíva elvonása miatt - mondta Bányai Gábor (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke pénteken Kecskeméten.
2009. november 27. péntek 18:03 - HírExtra
A nehézségeket növelné az, ha a hiányt hitelfelvétellel pótolnák - mondta a közgyűlés elé beterjesztett költségvetési koncepció vitájában a testület elnöke, aki a kisebbségben lévő szocialista frakció tagjai közül az országgyűlési képviselőket arra kérte, ne fogadják el a parlamentben a kormány által beterjesztett költségvetést.

"A jövő évi elvonás nem a működést, hanem már-már az életünket veszélyezteti" - tette hozzá Bányai Gábor.

Az elnök szerint, ha a központi költségvetés elvonásait leépítéssel akarnák kompenzálni, akkor 800 embert kellene elbocsátani, ami az intézményrendszert megrengetné, mert ez csaknem 20 százalékos leépítést jelentene.

"Ebben az esetben nem tudnánk működtetni a fogyatékosok gondozását végző intézményeinket, megoldatlan nehézséget jelentene a több mint 1200 árva nevelése a gyermekvédelmi rendszer keretében, de a több mint 3 ezer ápolásra szoruló idős ember ellátása is veszélyben lenne" - mondta Bányai Gábor.

Bányai Gábor hozzátette: hitelfelvétellel, az ingatlanok eladásával és a 2007-ben a szocialista frakció által elutasított kötvénykibocsátás után befektetett pénz hozamából lehet a kormányzati elvonás egy részét kompenzálni.

Bányai Gábor, aki országgyűlési képviselő is, reményét fejezte ki, hogy a választók 2010-ben "pozitív szemléletű" kormánynak szavaznak bizalmat, amely egy részét visszaadja az önkormányzatoknak abból, amit a mostani a szocialista kormány elvett.
Márfai Péter MSZP-s megyei (és országgyűlési) képviselő felszólalásában kiemelte: a központi költségvetésben nincs lehetőség a kiadások növelésére, de ha az elnök talált forrást, azt mondja meg, mert a települési polgármestereknek is szükségük volna rá.
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat csaknem 30 milliárd forintos költségvetéssel működik, ezen belül a kórház költségvetése meghaladja a 12 milliárd forintot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását