2024. április 27. - Zita

Uzsorások a bíróságon - nem lesz szűkmarkú ítélet...

Megkezdődött a tiszadadai uzsorások rokonainak pere kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon; az öt vádlott a gyanú szerint uzsorakölcsönöket nyújtott több helybelinek, majd megpróbálták megfélemlíteni és korábbi vallomásaik megváltoztatására kényszeríteni áldozataikat.
2009. november 24. kedd 16:26 - HírExtra
A vádirat szerint egy tiszadadai férfi és társa tavaly márciusban adott a településen élő egyik családnak 20 ezer forint kölcsönt, melyet a következő hónapban duplán követeltek vissza. Az uzsorások nem elégedtek meg az összeg kamatos visszafizetésével, késedelmi kamat címén a családi pótlékot és a segélyt is megpróbálták elvenni a családtól.

Megfenyegették a családot, hogy ha nem fizetnek, megölik őket, illetve felgyújtják a házukat. A retorziótól tartó házaspár ezért - öt hónapos kisgyermekükkel együtt - több éjszakát a szabadban töltött, majd feljelentették a zsarolókat a rendőrségen. A rendőrök júliusban tartóztatták le a két férfit, akik ellen zsarolás bűntette miatt indult büntetőeljárás a Nyíregyházi Városi Bíróságon.
 
Az egyik férfi felesége és fia azonban nem sokkal később Tiszavasvári központjában ráismert a házaspárra, s erőszakkal próbálta meg rávenni őket feljelentésük visszavonására. A párnak sikerült elmenekülnie. Az erőszakoskodókat elfogták, ellenük és további három rokon ellen büntetőügyben, hatósági eljárás akadályozásának bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást az ügyészség.

A tárgyaláson ismertetett vádirat szerint a zsarolók és társaik több, nehéz helyzetben lévő tiszadadai lakosnak nyújtottak kölcsönöket, melyeket százszázalékos kamattal követeltek vissza, illetve a kölcsönfelvevőket pénzzel és fenyegetéssel próbálták meg rávenni vallomásaik megváltoztatására, valamint hamis tanúzásra. Az öt elkövető közül több vallomást tett a keddi tárgyalási napon, de érdemben nem változtattak a nyomozás során tett nyilatkozataikon, és bűnösségüket sem ismerték el.

A tárgyalássorozat szerdán tanúk, köztük a megfélemlített, azóta Miskolcon élő házaspár meghallgatásával folytatódik. Őket várhatóan külön fogja meghallgatni a bírói tanács, mert a család - a tárgyalásra eljuttatott írásbeli vallomásuk szerint - még mindig fél a zsarolóktól.

A szövevényes és sokszereplős ügyben várhatóan csak jövőre születik ítélet.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását