2024. május 12. - Pongrác

Bajnai: "A válság után nem a Kánaán, hanem az újabb válság jön el"

Magyarország gazdasági növekedése 2010 második felében kezdődhet, míg az IMF prognózisa alapján 2011-től már 4 százalék körüli GDP-bővülésre lehet számítani - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök kedden a Corvinus Egyetemen tartott, "Szükségből erény" című előadásában. A kormányfő szerint azonban a jövő év még "kutya kemény" lesz.
2009. november 24. kedd 20:20 - HírExtra
Bajnai Gordon kiemelte: a foglalkoztatási helyzet javulására a gazdaság növekedés beindulását követő 4-6 hónapban kerülhet sor.

Mint mondta, az alacsony foglalkoztatás, a rossz politikai kompromisszumok és a felzárkózási csapda vezetett oda, hogy a globális válság Magyarországot mélyebben érintette.

A magyar foglalkoztatás az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, 57 százalékos, azaz a felnőtt lakosság alig több mint fele dolgozik legálisan - közölte a miniszterelnök.
A kormányfő szerint a politikusok az elmúlt években a hatalom megszerzéséért, megtartásáért rossz kompromisszumokat kötöttek azzal, hogy az újraelosztás növelésével leállították a gazdaság növekedését.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy az ország jelenleg a kamatok csökkenésénél tart a bizalom helyreállításának útján, amit az egyensúlyteremtés, illetve az árfolyamok növekedése előzött meg.

A kamatcsökkenésnek köszönhetően hamarosan ismét reálissá válhat a vállalkozások finanszírozása, így az exportpiacok beindulásával elindulhat egy gazdasági növekedés, majd ezt követően pedig gyarapodásnak indulhat a munkahelyek száma is - fejtette ki a kormányfő.

Ahhoz, hogy Magyarországon elinduljanak a szükséges változások, nagyobb foglalkoztatásra van szükség, ehhez modernizálni kell a rendszereket - szögezte le a miniszterelnök, aki kiemelte a közszolgáltatásokat, az önkormányzatokat, és a közösségi közlekedést.

A modernizációt a kiterjedt és gyenge államnak kell elindítani, saját magát kell először megreformálnia - közölte Bajnai Gordon, aki aláhúzta: az elmúlt időszakban előfordult, hogy a részérdekek a közérdek elé kerültek, a bennfentesek - például politikusok, államigazgatók - sokszor "maguk alá gyűrik az államot" - fűzte hozzá.

A miniszterelnök szerint a meghatározó politikai erőknek az ország érdekére hivatkozva kell felhatalmazást kérniük, nem pedig szemfényvesztéssel, vagy betartott, de rossz irányba vivő ígéretekkel.

Arra lenne szükség, hogy a hosszú távú növekedésben érdekeltek hangja sokkal markánsabban és ésszerűbben jelenjen meg a politikában, ami elsősorban a foglalkoztatás növekedésével érhető el - mutatott rá a kormányfő.

A válság után nem a Kánaán, hanem az újabb válság jön el - szögezte le a kormányfő, aki ennek magyarázataként a kockázatok közül kiemelte: lényegesen lassabb növekedés várható a világban, az országok az egyensúly helyreállítása érdekében óriási hiteleket vesznek fel, ezzel kiszorítják a piacról a vállalkozásokat és a kisebb, kockázatosabb államokat; az USA-ban óriási lesz a fogyasztáskiesés, a válság pedig rombolja a GDP-növekedési képességet.

Ezek miatt "Magyarországnak le kell szokni arról a drogról, amit a korlátlan adósságfelvétel jelent" - fogalmazott Bajnai Gordon. Aláhúzta: Magyarországnak rajta kell maradnia a józan ész gazdaságpolitikájának útján, azon, amelyen elindult a válság kényszerének hatására.

Bajnai Gordon szerint a költségvetési és államháztartási hiány korai rendbetételének köszönhetően Magyarország sokkal gyorsabban jöhet ki a válságból, mint a környező országok.

Ezt megelőzően a jövő év még "kutya kemény" lesz, szinte hadigazdálkodást kell folytatnia az állami szervezeteknek - mutatott rá.

Személyes sorsát firtató hallgatói kérdésre Bajnai Gordon azt mondta: nincsenek hosszú távú tervei, "válságmenedzsment lesz családi vonalon", mert óriási deficitet halmozott fel a gyerekeivel szemben.

Hozzátette: a jelenlegi munkájának ártana, ha a következő állásán gondolkozna.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását