2024. május 5. - Györgyi

SZDSZ: siker a VIII. kerületi választás

Siker a VIII. kerületi választás az SZDSZ-nek, hiszen az EP-választásokon elért 4-4,5 százalékhoz képest a párt megduplázta a szavazói számát - mondta Takács Gábor, az SZDSZ VIII. kerületi polgármesterjelöltje.
2009. november 22. vasárnap 22:14 - HírExtra
Az SZDSZ megértette, hogy mit üzentek a szavazók, és azt is, hogy nem lehet mindig a személyi kérdésekről beszélni, vitatkozni, mert ezt a választók "nem szeretik". Az elmúlt hetekben megmutatták, hogy az SZDSZ nem a veszekedésekről szól, hanem arról is, hogy mit tudnak felmutatni a társadalomnak - mondta Takács Gábor.

Torzíthatja a képet, hogy a VIII. kerület SZDSZ-bázisnak számított a szavazatok szempontjából, de ugyanígy torzíthatja a képet az is, hogy a részvételi arány 20 százalék volt - értékelte az eredményt a politikus. Hozzátette: ha többen mennek el szavazni, akkor nagyobb százalékot kapott volna.

A Lehet Más a Politika (LMP) párt jelöltje, Kispál Gergely szintén nyolc százalékot kapott, ezzel kapcsolatban a szabad demokrata politikus azt mondta: az LMP nem az SZDSZ-től vett el szavazókat, hanem az MSZP "protestszavazóit" sikerült mozgósítaniuk. Az SZDSZ visszaszerezte szavazói egy részét - fűzte hozzá.

Takács Gábor elmondása szerint az elmúlt egy évben - amióta az előző polgármester, Csécsei Béla lemondása miatt ő vezette a kerületet - nagyon jó volt az együttműködés közte és a fideszes többségű testület, illetve Kocsis Máté alpolgármester között. Hozzátette: Kocsis Máté (Fidesz) is a kerületért akar tenni, a szakmai kérdésekben eddig is jó volt az együttműködés, ez szerinte nem fog változni. Takács Gábor a kerületben alpolgármesterként folytatja munkáját.

Vasárnap Kocsis Mátét, a Fidesz és a KDNP jelöltjét választották a VIII. kerületi választópolgárok Józsefváros polgármesterének a vasárnapi időközi választáson. Kocsis Mátéra a választópolgárok 67 százaléka szavazott, összesen 9.218 választópolgár. Komássy Ákosra, az MSZP jelöltjére a voksolók 17 százaléka (2.331 szavazat) voksolt. Takács Gáborra, az SZDSZ jelöltjére 1.122 szavazatot adtak le, ez valamivel több mint a voksok 8 százaléka. Kispál Gergelyre, az LMP jelöltjére 1.079-en szavaztak, ez valamivel kevesebb mint 8 százalék.

A szavazáson a csaknem 59 ezer választópolgár közül minden negyedik (23,6 százalék) jelent meg és adta le voksát.

Kocsis Máté eddig alpolgármesterként irányította a főváros VIII. kerületét, és az önkormányzatot irányító Fidesz-KDNP-frakció vezetője. A most megválasztott polgármester mandátuma a következő önkormányzati választásig, 2010 őszéig szól.

A főváros VIII. kerületében, Józsefvárosban azért tartottak időközi polgármester-választást, mert Csécsei Béla, a kerület szabad demokrata polgármestere szeptember elején megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását