2024. május 16. - Mózes, Botond

Dicsfény és bukás

A Templomosok bukásáról a 19. század egyik leghíresebb francia történetírója, Michelet azt mondta, hogy a nyugati civilizáció legnagyobb kataklizmája volt. De miért?
2009. november 21. szombat 08:30 - Győry S. József

Papok, káplánok

A papok és a káplánok legfőbb feladata a tagok lelki támogatása volt, és csakis a nagymesternek, illetve a pápának tartoztak engedelmességgel.

A renden belül megfigyelhető volt a kettős felépítés. Míg nyugaton egyfajta szerzetesi intézményként, addig keleten hadseregként funkcionált.

A renden belül, aki katona (lovag) kívánt lenni, annak először át kellett esnie egy beavatáson, amelynek a pontos időpontját a nagymester választotta ki. Katona csak nemesi családból származó, törvényes házasságból született egyén lehetett, aki letette a szegénységi fogadalmat, felesküdött a rend szabályaira, és a szentföld védelmére.

Létezett még egy „féllovagi” egység is, ami azokból a tagokból állt, akik nem voltak kékvérűek. Szintén lovon harcoltak, és fegyvereik is azonosak voltak az „igazi” lovagok által használttal.



Felemelkedés, és bukás

A rend Franciaországban alakult, majd Anglia, illetve Spanyolország után szinte minden európai országban jelen voltak a XII. század végére, így hazánkban is. A kiváltságok következtében gazdagságuk felülmúlhatatlan volt, nagyobb anyagi lehetőségekkel rendelkeztek, mint az európai uralkodók. Egyfajta külön államként funkcionáltak, csupán a pápának tartoztak engedelmességgel.

A templomosok a hozzájuk befolyt hatalmas összegeket birtokvásárlásra fordították, és ennek következménye volt az érthető féltékenység a francia uralkodó, Szép Fülöp részéről.
Fülöp alig a rend feloszlatása előtt rendelettel kívánta megakadályozni a további vásárlásokat, ám ez a szándéka kudarcba torkollott.

A „jeles” uralkodó végül aljas megoldást választott az általa oly nagyon gyűlölt rend feloszlatásához. Miután fiának a rendhez történő felvételét az utolsó nagymester, Jacques de Molay visszautasította – Fülöp abban bízott, hogy a fiát előbb-utóbb nagymesterré választják, így lehetősége lett volna könnyen mozgatni a rendet a hercegen keresztül –, rágalomhadjáratot indított a lovagok ellen.

Eretnekséggel vádolta őket, melynek bizonyítására a rendből kitagadott szerzetesek szolgáltak. Ellenállásra nem került sor, mert erre utasítást csak a nagymester adhatott, ám ez nem történt meg.

A templomosokat 1307. szeptember 14-én IV. Fülöp rendelete értelmében letartóztatták, és bűneik beismerését a korabeli igazságszolgáltatás mérsékelten bámulatos eszközeivel kívánták elősegíteni. A szörnyű tortúra általában eredménytelen volt, mert a lovagok nem vallottak. Ám ez mit sem ért, szinte minden tagnak a halál jutott hitvesül, csakúgy, mint Jacques de Molay-nek, akit 1314-ben máglyán elevenen elégettek, miután nyilvánosan visszavonta korábbi beismerő vallomását.

A megmaradt lovagok állítólag Skóciába menekültek, és 1705-ig nem is fedték fel a létezésüket. Egyesek úgy vélik, hogy kapcsolatban állnak a titokzatos szabadkőművesekkel.

A templomosok sorsa ugyan nem túlzottan szívderítő, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy Nyugat-Európában nem volt szükség olyan egyházi haderőre, amilyen a lovag-szerzeteseké volt. 1291-ben ugyanis elesett St. Jean-Acre, az utolsó keresztes vár a Szentföldön, így a templomosok is kénytelenek voltak visszatérni Nyugatra.

A templomosok a Szentföldön azonban nemcsak a mohamedánokkal harcoltak, a különböző keresztes lovagrendek sokszor egymással szemben is felléptek. A johanniták, vagy más néven ispotályosok, a mai Máltai Lovagrend elődei és a templomosok például 1153-ban addig civakodtak egymással egy török vár ostromakor, amíg a templomosokat a törökök le nem mészárolták. Mindez Aszkalon (Askelon) váránál történt: a templomosok nem engedték a johannitáknak, hogy támadjanak, ők akarták elfoglalni a várat, közben a török ellentámadása azonban megsemmisítette a templomosok egységeit, és nagymesterüket is megölték a mohamedánok.

Jelen korunk templomosai

Korunkban is több szervezet van Európában és Amerikában, amelyek az „eredeti” templomos lovagrend hivatalos utódjainak tekintik magukat.

Az „igazi” templomos lovagok valószínűleg végleg eltűntek a történelem dicstelen süllyesztőjében – vagy beolvadtak különféle okkult páholyok közé –, de a velük kapcsolatos legendák (Szent Grál, frigyláda) mindmáig tovább élnek az emberiség tudatában.

Számos könyv, film, illetve számítógépes játék újra meg újra feldolgozza a történetüket. Kiváló harcosok voltak, akiknek a vesztét az aktuális politikai hatalom féltékenysége okozta, de erre valószínű, hogy nem először, és sajnálatos módon nem is utoljára láttunk példát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását