2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Veres-gate: Veres János az EMFESZ-t akarja?

Góczi István, az EMFESZ Kft. ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatóján olyan kérdéseket tett fel Veres János volt pénzügyminiszternek, melyek tartalmából megdöbbentő dolgok következnek.
2009. november 17. kedd 15:05 - Pénzes Dávid
Kérem tegyék föl a következő kérdést Veres Jánosnak: Igaz-e, hogy megkereste Gazda Tamás egyik rokonát azzal, hogy az EMFESZ-t adja vissza a Mabofinak? – mondta sajtótájékoztatóján Góczi István az EMFESZ ügyvezető igazgatója.

Az ügy háttere

Az EMFESZ Kft. az ország egyik legfontosabb gázkereskedője és gázszolgáltatója. Tulajdonosa eredetileg az a cipruson bejegyzett Mabofi Holdings volt, amely Dimitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozott. Firtas az ukrán és orosz gázpiac meghatározó szereplője, tulajdonosa a RosUkrEnergonak (RUE), mely az EMFESZ-nek is sokáig szállította a gázt. Ám az ukrán-orosz gázvita során súlyos problémák merültek fel. Góczi István elmondása szerint az EMFESZ folyamatosan hitelezte a RUE-t, magyarán szólva Firtas az EMFESZ-ből kivitte a pénzt, majd év végén visszaadta azt. Így a könyvelés teljesen rendben volt.



Ám eljött az a pillanat, mikor Góczi úgy vélte nem fogják visszakapni a hitelezett összegeket, mert eközben a RUE a Gazprom-csoporttal szemben súlyos tartozásokat halmozott föl. Góczi ezért 2009. januárt 10-én megtagadta Firtastól a további átutalást. Ám így is fennmaradt 263 millió dollár (közel 50 milliárd forint) mellyel Firtas jelenleg is tartozik az EMFESZ-nek. A helyzet áprilisra eszkalálódott, mikor Ukrajnában elzárták az EMFESZ felé folyó gázcsapokat. Góczi ennek hatására úgy döntött, eladja a céget, hogy az kikerüljön a Mabofi (és Firtas cégeinek) esetleges csőd felé való haladásából.

A RosGas

Elutasítva
Elutasította a bíróság a volt tulajdonos, a ciprusi Mabofi Holdings keresetét, amely az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. eladására kötött szerződés megsemmisítését kérte a bíróságtól. A jogvitában a felperes az EMFESZ volt tulajdonosa, a Cipruson bejegyzett Mabofi Holdings volt, az alperes pedig az új tulajdonos, a svájci bejegyzésű RosGas AG. Sajtóértesülések szerint az EMFESZ vezérigazgatója, Góczi István egy korábbi felhatalmazás alapján mindössze egy dollárért adta el a céget a RosGas AG-nak.
Az EMFESZ így májusban a svájci bejegyzésű RosGas tulajdonába került. A RosGas ügyvezetője az a Gazda Tamás, aki jelenleg is az EMFESZ egyik igazgatója, Góczi munkatársa. A RosGas tulajdonosi köréről egyelőre annyit tudni, hogy orosz üzletemberekből áll, (közülük Szergej Prokopjev vállalta a nevét), de egyes sajtóhírek szerint Vlagyimir Putyin rokonai is tulajdonolnak benne részt.

Góczi Istvánt az eladás miatt több bíróságon is megtámadta a Mabofi, ám nem járt eredménnyel: eddig minden eljárást az EMFESZ nyert. Ezután került sor arra, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott az EMFESZ-nél, majd Góczi István előzetes letartóztatásba helyezték, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt. A 72 órás fogva tartás után Góczit elengedték, de nem hagyhatja el Budapestet.

Veres a háttérben?

Góczi a keddi sajtóbeszélgetésen annak a gyanújának adott hangot, hogy Veres János volt pénzügyminiszter, jelenleg a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos megkörnyékezte a RosGas nevében eljáró Gazda Tamás egyik rokonát, (Gazda Tamás apja Gazda László, szocialista parlamenti képviselő) azzal a célzattal, hogy Tamás adja vissza a Mabofit Firtasnak. Góczi úgy tudja, Veres mindezt a külföldi megkeresésre tette.

Góczi azt is meglebegtette, hogy Veres János annak érdekében lobbizott a Nemzeti Nyomozó Irodánál, hogy Góczit gyanúsítottként hallgassák ki. Mindezen lépéseket egyes információk szerint azért tette, mert szeretne beülni az EMFESZ elnöki székébe.

Góczi ezek után felkéri Veres Jánost, hogy kérjen bocsánatot kiskorú gyermekeitől, akik azt kérdezték anyjuktól, mikor apjukat letartóztatták, hogy most féljenek-e?

Góczi István hangsúlyozta, nem szeretne senkit sem vádolni, csupán tisztázni szeretné az ügyet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2009. november 17. 20:52
Veres Jánosról mindent el tudok képzelni.
Olyat is, amit még leírni is szégyelnék.
Az az ember képes lenne eladni az anyját harminc ezüstért.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását