2024. április 29. - Péter

Erős MOB-lobbi az elbukott milliárdokért

A MOB 1,3 milliárdot kér a kormánytól a Nemzeti Sporttanáccsal egyetértésben, mondja Molnár Zoltán főtitkár, aki azzal "bíztatta" a tanács tagjait, óriásplakátokon láthatják viszont magukat, ha nem támogatják a bizottság javaslatát.
2009. november 14. szombat 15:59 - Nagy András

Egymilliárd 300 millió forint kiegészítő forrást kér a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a kormánytól. A pótpénzre állítólag azért van szüksége az olimpai sportágaknak, mert az ötkarikás felkészülésre a jelenlegi helyzet szerint jövőre csak 800 millió forint jutna a költségvetésből, holott ennél egymilliárddal több állami támogatás szokott rendelkezésre állni. Molnár Zoltánnal, a MOB főtitkárával beszélgettünk a kialakult helyzetről, aki a felelősök megnevezésével sem maradt adós.

Számíthatnak az 1,3 milliárdos pluszforrásra?

Ha megengedi, előbb picit beszélnék az előzményekről.

Parancsoljon…


Az elmúlt években nagyjából 1,8 milliárd forint jutott az olimpiai sportágak felkészülésére – évente. Ez persze az állami támogatás, ebben nincs benne a szülők, egyesületek, szponzorok hozzájárulása.

Idén azonban Gyenesei István ex-miniszter és egykori államtitkára, Török Ottó elvonta ennek az 1,8 milliárdnak 48 százalékát. Ezután azt mondták, megsegítik a felkészülésünket 150-200 millió forint értékű edzőtáborozási lehetőséggel.

A szövetségek ezt el is hitték, ám egy fillért sem kaptak vissza abból, amit időközben edzőtáborozásra fordítottak. Az új tárcavezető (Varga Zoltán – a szerk.) nem érzi magát felelősnek elődje ígéreteiért, a másik kettő meg lelépett. Így jutottunk ebbe a drámai helyzetbe.

Mitől drámai a helyzet?

Először is, mert több százmilliós adósságot halmoztak föl a szövetségek, másrészt pedig, mert 48 százalékkal kevesebb lesz jövőre a pénzük. Azt kérjük, hogy az indokolatlan elvonást kapjuk vissza, tehát nem pluszforrás megszerzésére törünk, ahogy ön fogalmazott az első kérdésben, hanem a korábbi évek támogatásának reálértéken való megőrzésére.

Rendben, de hogy jött ki az 1,3 milliárdos pótigény, ha korábban 1,8 milliárdból gazdálkodhattak?

Azért kérünk 1,3 milliárdot és nem egyet, mert Gyenesi István a különböző edzőtáboroztatási ígéreteivel olyan helyzetbe hozott minket, hogy ennek kompenzálására is kell még összeg.

Na de az edzőtáborokra előre elköltött forrásokat az 1,8 milliárd 48 százalékának visszapótlásából is fedezhetnék nem? Gondolom korábban sem kaptak az átlagos 1,8 milliárdon kívül külön pénzt edzőtábor-finanszírozásra.

Ha egymilliárdot kapunk, akkor visszakapjuk azt, amit elvenni terveznek tőlünk, ha egy milliárd háromszáz ezret kapunk, akkor még mindig rosszul járunk, mert az sem erre az évre szól, hanem 2010-re. Magyarul a 300 millió az ez évi hiány ellensúlyozására kellene, az egymilliárd pedig a jövő évi elvonás visszapótlására.

Lesz belőlük valami?

Kérésünket most már az a Nemzeti Sporttanács is támogatja, amely korábban, mikor Gyenesei elvonni készült a támogatásunk felét, a javaslatot megszavazta, ezzel pedig tevékeny okozója lett a mostani helyzetnek. Ezen a szerdán tartott közös ülésünkön túlléptünk, sőt, a tanács élén álló Sárközy Tamás egy konkrét javaslattal is előállt, honnan teremtse elő a kormány a hiányzó pénzt.

Éspedig?

Valamikor valaki megterhelte a magyar sport 2010-es költségvetését a Forma 1-es autóverseny 4 milliárdos jogdíjával, ami idén még csak 3 milliárd volt. Miért gondolja azt bárki, hogy ezt az egymilliárdos növekményt nekünk kellene kigazdálkodnunk, miközben a F1 üzleti vállalkozásként működik, és semmi köze a sporthoz? Ha ezt átvállalná a kormány, akkor nagyjából helyreállna a rend, hiszen megvolna a hiányzó egymilliárd.

Önök támogatják ezt az elképzelést. Lesz kivel megvitatniuk? Kapnak időpontot Bajnai Gordontól?

Hogyne, legalábbis reméljük. Arra gondoltunk, hogy 3-4, a magyar sport eredményeit meghatározó sportág elnökéből álló tárgyalódelegációval megyünk a kormányfő elé. Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy – miután konkrét javaslattal is előállunk – kudarcot valljunk.

Mennyire szorítja Önöket az idő?


Ez jó kérdés. Sok szövetség már most fizetésképtelenné válva várja a döntést. Nekik már az a bejelentés, hogy jövőre összesen egymilliárd 300 millióval többől gazdálkodhatnak, átmeneti segítséget jelentene, hiszen erre alapozva például hitelt vehetnének fel az idei kiadásaik fedezetére.
 
Mi lesz, ha mégsem kapják meg a pénzt?


Első körben tájékoztatnunk kell a közvéleményt arról, hogy vannak emberek, akik úgy döntöttek, nem kell Magyarországnak a londoni siker. Ezeket nyilvánosságra fogjuk hozni, mert az embereknek joguk lesz tudni, hogy kik azok, akik elvették tőlük ezt az örömforrást. Aztán pedig le kell ülni a szövetségeknek, és új szakmai programokat kell készíteni.

Ez hogy történik? Leülnek, és kiszámítják, hogy a rendelkezésre álló keretből mennyi jut egy-egy sportágra, egy-egy versenyzőre?

Ez csak egy úton történhet. Egy csomó fiataltól el kell venni a lehetőséget. Nem fognak tudni versenyekre, edzőtáborokba menni, ezáltal nem fognak tudni eredményeket hozni. Ez a politikai döntés ezt eredményezné. Ezért mondtam a szerdai ülésen, hogy a Nemzeti Sporttanács minden tagja, aki nem támogatja a javaslatunkat, láthatja majd magát óriásplakátokon. Mert ekkora hibát még egyszer nem lehet elkövetni, mint amit az év elején elkövettek.

Ne haragudjon a kérdésért, de óriásplakátokra honnan lesz pénzük?

Majd gyűjtünk. Biztos lesz olyan, aki ezt fontosnak tartja. De hát jó döntést hoztak tegnap, ezért ez a része a dolognak rendben van.

Mertek volna máshogy dönteni…

Nézze, nagyon nagy hibát követtek el az előző döntésüknél. Nagyon nagy hibát és akkor még nem volt ekkora válság, tehát sokkal könnyebb lett volna legalább minimális szinten megőriznünk az értékünket. Sajnos ők felelősek abban, hogy ide jutottunk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását