2024. május 17. - Paszkál

Draskovics a tapasztalatok alapján módosítana

A tapasztalatok alapján lehet, hogy módosítani kell a távoltartásról szóló törvényt.
2009. november 13. péntek 19:22 - HírExtra
A miniszter úgy fogalmazott: "a távoltartási törvény létrejötte súlyos társadalmi problémára adott első, és a dolog természeténél fogva nem végleges választ".

Hozzátette: a jogszabályt alkalmazzák, "gyűlnek a tapasztalatok" a rendőrségnél, gyámhivatalnál, bíróságnál, és "ha összeáll a tapasztalatok olyan köre, amelyből meg lehet ítélni, hogy adott esetben ki kell egészíteni vagy korrigálni kell a törvényt (...), akkor lehet, hogy hozzá kell nyúlni ehhez a törvényhez". Emlékeztetett rá: a "jól ismert, bevált intézmények" is úgy alakultak ki, hogy folyamatosan javítgatták őket.

A miniszter kiemelte: a rendőrnek kell "az ajtóban állva" megítélnie, hogy a családi konfliktus olyan súlyú-e, ami a törvény által előírt következményeket vonja maga után, de a rendőr mögött több hatóság áll, a gyámhivataltól a bíróságig, amelyeknek együtt kell működniük.

A legfontosabb, hogy a családon belüli erőszak áldozatai nincsenek magukra hagyva, az állam a törvény elfogadásával deklarálta, mellettük áll, segítséget akar nyújtani nekik ebben a nagyon bonyolult helyzetben - mondta. Hozzátette: az élet azt bizonyította, hogy működőképes a rendszer.

A miniszter beszélt arról is, természetesnek tartja, hogy sok a vita, sok az aggály és vannak a törvénnyel kapcsolatos értelmezési problémák, de ezek zömét a hatályos törvény alapján meg lehet válaszolni.

Ha lesz korrekciós igény, akkor természetesen korrigálni kell a törvényt. Csak ne várjuk, hogy amikor vadonatúj dolgot csinálunk - amit a legfejlettebb országok is csak néhány éve vezettek be -, az minden elemében tökéletes lesz, pláne mindenkinek az igényét kielégíti - mondta.

Draskovics Tibor szerint azoknak a családoknak a nyugalma, amelyek nyugodtabban alhatnak a törvény eredményeképpen, a referencia a törvény működőképességére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását