2024. május 20. - Bernát, Felícia

30 ezer katonát küldhet Afganisztánba Obama

Barack Obama amerikai elnök és közeli munkatársai megvitatták szerdán az afganisztáni csapaterősítésre kidolgozott különböző változatokat, és bár döntés nem született, tisztségviselők szerint az elnök legfőbb tanácsadói között teret nyer az a forgatókönyv, amely 30 ezer, vagy ennél valamivel több katona kiküldésével számol.
2009. november 12. csütörtök 10:20 - HírExtra
Az elnök elé a The New York Times című lap szerint négy változat került. Az egyik az afganisztáni amerikai erők parancsnoka, Stanley McChrystal tábornok kérésének megfelelően 40 ezer katona kiküldésével számol, egy másik 30 ezer, a harmadik pedig 20-25 ezer katonát vezényelne Afganisztánba. A negyedik verzió nem tartalmaz számokat.

Egy magas rangú, név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő ugyanakkor úgy vélte, hogy az elnök nem fogja változtatás nélkül elfogadni egyik opciót sem. Más nyilatkozók szerint Obama egyértelművé akarja tenni, hogy az amerikaiak afganisztáni szerepvállalása nem tart a végtelenségig. Az elnök a hírek szerint hangsúlyozta: ésszerű határidőn belül javulnia kell az ázsiai ország kormányzásának, hatékonyabbá kell tenni a korrupció elleni fellépést, hogy a különböző feladatokat sikerüljön azután átruházni az afgán partnerekre.

A The Washington Post című lap egyébként úgy tudja, hogy Karl Eikenberry kabuli amerikai nagykövet jelentéseiben óva intett csapaterősítések küldésétől mindaddig, míg Hamid Karzai afgán elnök kormányzata nem bizonyítja, hogy képes megfékezni a korrupciót.

Obama helyzetét nehezíti, hogy az amerikai közvélemény egyre jobban elutasítja az afganisztáni háborút, s az ezzel kapcsolatos kormányzati politikát. Egy szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a júliusi 49 százalékkal szemben novemberben már csak a megkérdezettek 36 százaléka mondta, hogy elégedett azzal, ahogyan Obama ezt az ügyet kezeli. A januári 45 százalék helyett immár 57 százalék véli úgy, hogy a katonai erőfeszítések nem jól alakulnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását