2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Önállósult a klarissza közösség

Önállósult a klarissza közösség, amelynek több mint kétszáz év után újra monostora van a Nógrád megyei Szécsényben - közölte Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont igazgatója hétfőn az MTI-vel.
2009. november 10. kedd 06:58 - HírExtra
Az erről szóló határozatot Beer Miklós váci püspök hirdette ki a közelmúltban a szécsényi ferences templomban - írta közleményében az igazgatója.

A klarisszák csaknem kétszázharminc év után, 1995-ben telepedtek meg újra Magyarországon. A franciaországi Le Rameau de Sion monostor segítségével jött létre a Szécsény Ágacskája Remeteség elnevezésű közösség. Az önállósodás egyik feltétele volt, hogy öt apáca tagja legyen a szécsényi közösségnek.

Szerdahelyi Csongor emlékeztetett: a Szent Ferenc lelki társa, Assisi Szent Klára által alapított szemlélődő rend az egyetlen középkori női közösség, amely folyamatosan működött Magyarországon egészen addig, amíg II. József-fel nem oszlatta a rendet. Első kolostorukat 1239-ben Nagyszombatban Árpád-házi Szent Erzsébet szentté avatásának emlékére alapították.

A legjelentősebb monostoruk Óbudán működött, de volt házuk a budai várban és Pesten, a Szerb utcában is. A rend fontos hivatást töltött be a leánynevelésben és a társadalmi esélyegyenlőség segítésében. Náluk nevelkedtek ugyanis a legelőkelőbb főurak gyermekein kívül a köznemesek és az alacsonyabb néposztályok leányai is. Kódexíró műhelyeiben készültek a leghíresebb magyar nyelvű kódexek - folytatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását