2024. május 18. - Erik, Alexandra

Magyar Bálint: 200 fős parlamentet!

Egy 200 fős parlament létrehozását javasolta Magyar Bálint az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslat előterjesztői expozéjában, kedden a parlamentben.
2009. november 10. kedd 19:23 - HírExtra
A törvényjavaslatot a politikus egy másik szabad demokrata és két MDF-es képviselőtársával közösen nyújtotta be.

Magyar Bálint expozéjában feltette a kérdést, hogy szükség van-e ekkora képviselői garnitúrára. Hozzátette, hogy minden parlamenti párt hitet tett az országgyűlési képviselők illetve az önkormányzati képviselők számának csökkentése mellett.

Véleménye szerint az általuk benyújtott javaslat alkalmas arra, hogy tesztelje "ezen szándék komolyságát".

Közölte, hogy a javaslatnál azt tartották szem előtt, hogy a jelenlegi 386-ról 200-ra csökkenjen a képviselők száma és a hogy a jelenlegi választási rendszerben lévő aránytalanság ne fokozódjon, hanem inkább csökkenjen.

A politikus elmondta, hogy ezeket szem előtt tartva is több verziót lát megvalósíthatónak. Az egyik egy tisztán országos listás választás lenne. A másik szerint hét régióra osztanák az országot és a képviselőket ezekben a régiókban választanák meg. A harmadik szerint csak egyéni képviselőkre lehetne voksolni és így 100 képviselőt választanának meg. A rájuk leadott szavazatok összesítése alapján a pártok további 100 politikust delegálhatnának, a voksok eloszlásának aránya alapján.

Magyar Bálint véleménye szerint a pártok korábbi bejelentései alapján úgy látszik, hogy az MSZP inkább az országos listás rendszert preferálná, míg a Fidesz megőrizné az egyéni választókerületek rendszerét is.

Megjegyezte, hogy javaslatuk az ötszázalékos parlamenti küszöböt és a jelöltállítás rendszerét nem érintené.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. november 10. 19:48
Most már könnyen dumál: Tudja, hogy ők úgysem kerülhetnek be.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását