2024. április 28. - Valéria

Dobban csempészte át feleségét Nyugat-Berlinbe

A berlini fal leomlásának évfordulója kapcsán megszaporodtak a Keletről Nyugat felé irányuló szökési kísérletek történetei, ilyen esetről számolt be a cseh Mlada Fronta Dnes című újság is kedden. A lap annak Jan Arnet dzsessz-zenésznek az esetét ismertette, aki 1965-ben feleségét egy nagy dobban, kislányukat pedig egy kottákkal teli zsákban csempészte át Kelet-Berlinből Nyugatra.
2009. november 10. kedd 12:46 - HírExtra
Arnet vezető zenészként szabad életet akart, és koncertezni vágyott a világ minden pontján - írja a lap. A csehszlovák hatóságok ugyan kiengedték külföldre, felesége és gyereke azonban nem tarthatott vele, ezzel akarták rábírni, hogy külföldi koncertjei után Arnet visszatérjen Csehszlovákiába.

A zenész végül úgy döntött, hogy mindenáron megkísérli a szovjet blokkból való szökést, családját Kelet-Berlinből - egyik koncertje helyszínéről - akarta átcsempészni Nyugatra.
A Checkpoint Charlie néven emlegetett határátkelőnél szolgálatot teljesítő katonák már ismerték a cseh zenészt, aki együttesének összes hangszerét saját kocsijában szállította. Arnet felesége egy nagyobb méretű dobban kuporodott össze, a határőrök nem vették észre, a kocsi gond nélkül átjutott.

A házaspár kislánya azonban még mindig Kelet-Berlinben volt. A zenész arra hivatkozva tért vissza a Fal túloldalára, hogy a szállodában felejtette a kottákat. A kislányt abba a zsákba rejtette, amelyben a partitúrák voltak. A kisgyerek azonban nem akart elaludni, amire pedig feltétlenül szükség volt a "biztonságos" átkeléshez. A gyerek többször is felébredt, így Arnet kénytelen volt addig furikázni Kelet-Berlin utcáin, míg a kislány végül elaludt. A határőrök megint csak engedték az autót átkelni.

Arnet és családja hónapokon át menekülttáborban élt, majd az Egyesült Államokba, New Yorkba költöztek, a mai napig ott élnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását