2024. május 20. - Bernát, Felícia

H1N1-vakcinák mindegyike biztonságos

Magyarország szerencsésnek tekinthető, mert fokozatosan rendelkezésre áll a vakcina szükséges hányada az új influenza komoly kitörése előtt - mondta el szerdán az MTI-nek adott exkluzív interjúban a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója.
2009. november 5. csütörtök 06:38 - HírExtra
"Számunkra nem meglepő a fertőzések hirtelen megugrása, várható, hogy ami most Ukrajnában történt, az hamarosan bekövetkezik a térség többi országában is, de az Európai Unióban - például Bulgáriában, Romániában - is látunk arra vonatkozó jeleket, hogy novembertől már komolyabb járványkitörésel kell számolni" - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna.

Elmondta, Európában a jelenlegi átoltottság az új típusú influenza ellen még nagyon alacsony, mindössze egy-két százalék lehet. Ezt az oltóanyag előállításának időigényessége okozza.

Az ECDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös szakértői csapata már a helyszínen, Ukrajnában tanulmányozza a helyzetet, mikrobiológiai vizsgálatokat is végeznek, hogy megállapítsák, milyen vírus okozhatta a nagyszámú halálesetet. "Néhány napon belül megtudjuk, mi a pontos helyzet. Mostani információm szerint 22 igazolt H1N1-eset van eddig, de más vírus, például a B-típusú influenza is jelen lehet" - tette hozzá az igazgatónő.

Jakab hangsúlyozta, hogy a védőoltás a megelőzés legfontosabb lépése; mindegyik, Európában forgalmazott oltóanyag hatásos és biztonságos. A magyarországi vakcina teljes vírust tartalmaz; az amerikai Baxter cégé biotechnológiai eljárással készül; a további két európai vakcina hasított víruson alapul, ám az előállítási eljárástól függetlenül valamennyi jól alkalmazható védőoltás. "A kockázati csoportokba tartozóknak, így a krónikus betegeknek, asztmásoknak, terhes nőknek különösen fontos, hogy beoltassák magukat" - emelte ki.

A középkorúakhoz és idősebbekhez képest jóval nagyobb veszélyt jelent a H1N1 a fiatalokra, akik még nem találkozhattak az új vírus korábbról származó részeivel sem, ezért nekik is a védőoltást javasolja Jakab Zsuzsanna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását