2024. május 17. - Paszkál

Berlinben ünnepel a világ

A szabadságot ünneplik Berlinben a fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából, ezért nem véletlen, hogy a többnapos program "A szabadság ünnepe" elnevezést viseli. Csúcspontja az évforduló napja, azaz november 9., az ünnepségek azonban már szombaton megkezdődnek.
2009. november 5. csütörtök 09:42 - HírExtra
A német főváros központjába, a Brandenburgi kapuhoz és környékére százezreket várnak arra a háromnapos fesztiválra, amely az ünnep központi részét jelenti. A "baj" csak az, hogy a vendégeknek el kell dönteniük, Kelet- vagy Nyugat-Berlinben ünnepelnek majd. A jubileum alkalmából ugyanis 1000 színes kődominóból ismét felépítik az egykori hírhedt berlini falat, amely az eredetitől eltérően nem 29 évig, hanem csak három napon keresztül "választja" majd el a főváros két felét. A dominófal - az egykori mesterséges határ vonalát követve - mintegy másfél kilométer hosszú szakaszon húzódik majd a Brandenburgi kapu mentén a Potsdamer Platztól a német parlamentig. A színes dominókat német és külföldi fiatalok festették, illetve rajzolták tele saját, az egykori fallal kapcsolatos "gondolataikkal". A dominófalat pedig november 9-én este bontják le, a 20 évvel ezelőtti tényleges falbontásra emlékezve.

A hétfő esti évfordulós rendezvény a Brandenburgi kapunál ünnepi koncerttel kezdődik, amelyen Berlin város zenekara lép fel Daniel Barenboim vezényletével. Az újabb falbontás, azaz a dominók ledöntése ezután következik, majd az ünnepséget - szintén a kapunál - hatalmas tűzijáték zárja. A szervezők szerint annak költségei meghaladják az 5 millió eurót.

Közben a felállított színpadon olyan hírességek lépnek fel, mint Angela Merkel, Hillary Clinton, Nicolas Sarkozy vagy Dmitrij Medvegyev. A német kormány - és személy szerint Merkel kancellár - ugyanis az "egész világot" meghívta, hogy egy világmegváltó évfordulót közösen ünnepeljenek.

"A szabadság ünnepe" ugyanakkor gyakorlatilag már meg is kezdődött Berlinben, a különböző kulturális és zenei rendezvények szerte a fővárosban már javában tartanak. Hírek szerint a hétvégére már minden szállodai szoba foglalt, szerte az országból és külföldről is vendégek ezrei érkeznek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását