2024. április 28. - Valéria

Táncművészek petíciója

Tizenöt Kossuth-díjas táncművész, koreográfus petícióban tiltakozik a szakma anyagi ellehetetlenítése ellen; a dokumentumot szerdán vette át Pető Iván, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.
2009. november 4. szerda 23:30 - HírExtra
A petíciót, amelyben a több nagy táncegyüttest és a Nemzeti Táncszínházat érintő elvonások ellen emelik fel a hangjukat a szakma kiemelkedő személyiségei, Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Keveházi Gábor, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója, Kiss János, a Győri Balett vezetője, a Tataként is ismert Novák Ferenc táncművész-koreográfus, valamint a Nemzeti Táncszínház képviseletében Ertl Péter adta át Pető Ivánnak.

A magyar táncszakma képviselői a petícióban leszögezik: elengedhetetlennek tartják, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium a táncművészeti társulatok és a Nemzeti Táncszínház támogatását ne csökkentse a 2008-as szint alá, és az előadóművészeti törvény módosításánál figyelembe vegye a táncművészeti kerekasztal korábban kidolgozott, a szakma speciális problémáinak megoldását szolgáló javaslatait.

A parlament kulturális bizottságát arra kérik, segítsenek megakadályozni a Nemzeti Táncszínház az egész szakmát szolgáló tevékenységének elsorvasztását. Ezen kívül követelik a Nemzeti Táncszínház kiemelt nemzeti intézménnyé való átsorolását.
A bizottság elnöke - aki már előzetesen is megkapta a szöveget - a petíció átvételekor elmondta: úgy látja, hogy a szakma egyes panaszai orvosolhatók, mások - mint a költségvetés szűkössége - nem.

A finanszírozás kapcsán Pető Iván utalt arra, hogy a tárca tájékoztatása szerint a törvény adta keret egészében nem kisebb. A jelenlévő táncművészek azonban ezt cáfolták, hozzátéve: az elvonások miatt képtelenek a saját "házon kívüli" fellépési költségeiket fedezni. Emlékeztettek arra - a petícióban is felvetett problémára -, miszerint a Nemzeti Táncszínház esetében tervezett 50 százalékos elvonás mellett megvonnák az intézménytől azt a lehetőséget, hogy új produkciókat hozzon létre, és a vidéki együttesek utazási és fellépési költségeit fizesse.

Ezzel kapcsolatban Pető Iván azt hangsúlyozta, ha a források nem is bővíthetők, abban biztosan elérhető pozitív változás, hogy a finanszírozás technikája ne legyen diszfunkcionális.

Hozzátette: nem szokványos gesztus, hogy ő, illetve a bizottság egy-egy speciális kulturális szakmai terület ügyeivel foglalkozzon, a felvetettek fontosságát elfogadva azonban úgy határozott, hogy a petíciót továbbítja minden bizottsági taghoz, akik a soron következő miniszteri meghallgatáson a kulturális tárca vezetőjéhez kérdéseket intézhetnek.

Azzal kapcsolatban, hogy lesz-e "türelmük" a táncművészeknek a december közepére tervezett miniszteri meghallgatást megvárni, Juronics Tamás megjegyezte: "nincs más eszközünk".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását