2024. május 3. - Tímea, Irma

Megasiker a Három nővér

Nem volt elegendő napokkal korábban jegyet vásárolnia a nézőnek, a bukaresti Bulandra színház kis előcsarnokában összezsúfolódott, jegy nélküli, de kultúrára szomjas egyetemisták tömegén kellett átfurakodnia, hogy bejuthasson a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának előadására.
2009. november 4. szerda 14:32 - HírExtra
A kirobbanó budapesti siker után ugyanis Csehov Három nővérének Tompa Gábor rendezte változatát a román fővárosban már eleve biztos siker várta. A színház igazgatója és főrendezője az előadás előtt a folyosón megértően tekintett a bejárat irányába, nem csodálkozott, inkább csak sajnálta, hogy nem mindenki juthat be. Pedig volt, aki még a besurranást is vállalta volna, hogy láthassa a produkciót. Tompa Gábor neve ugyanis már régóta összeforrt a romániai színháztörténettel. Nem véletlenül kapott az idén is helyet a produkció a bukaresti Nemzeti Színházi Fesztiválon, ahol a Három nővér drámája két estén is megelevenedik a színpadon. A kolozsvári színház egyébként egy másik produkcióval, a Danton halálával is részt vesz a fesztiválon, Mihai Maniutiu rendezésében.

Cristina Modreanu fesztiváligazgató a minap úgy nyilatkozott a legnagyobb múlttal rendelkező romániai színházi eseményről: annak elsődleges célja felvonultatni az előző évad legjobb előadásait, egy sor olyan provokatív alkotást, amelyek egyrészt szokatlanok, másrészt felvállaltan magukban hordozzák az esztétikai kockázat lehetőségét. Aki végignézte a Három nővért, úgy érezheti, hogy Tompa Gábor rendezése "megérte a kockázatot", hiszen merész és fantáziadús színpadi ötletei most is fogékony szemekre és fülekre találtak, akárcsak számos korábbi munkája.

A többségében román nézőkből álló közönség tapsa őszintén volt hangos, az esztétikai élményt nem csorbította, hogy a magyar nyelvű előadás szövegét kivetített feliraton olvashatták románul. Az előadás után az MTI kérdésére válaszolva Tompa Gábor megjegyezte: a román színházlátogató kitűnően befogadja a "színházi nyelvet" is, azt, ami nem szóban hangzik el, hanem amit látni lehet, vagyis a rendezői fogásokat, a kidolgozott színészi gesztusokat, vagyis a teatralitás minden eszközét.

Ez teszi érthetővé azt is, miért "küzdenek" oly sokan, hogy bejussanak a kolozsváriak előadására. A fesztivál kínálata ráadásul az eddigi esztendőkhöz hasonlóan most is gazdag. Olyan ismert és neves román rendezők előadásai is várják a színház szerelmeseit, mint Alexandru Tocilescu, Catalina Buzoianu, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Dragos Galgotiu, Alexander Hausvater, Ion Caramitru.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását