2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nabucco a visszatérő gázválság ellenszere

Hazánk és Európa számára a Nabucco nem kizárólag energetikai, hanem biztonságpolitikai kérdés is - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Kóka János, aki öt napig Egyiptomban tartózkodott és Kairóban tárgyalt. Az Országgyűlés Nabucco Bizottságának szabad demokrata elnöke szerint a visszatérő gázválság ellenszere a Nabucco vezeték megépítése.
2009. november 3. kedd 12:41 - HírExtra
Kóka János Egyiptomban találkozott Szameh Fahmi olajügyi miniszterrel, Abu el-Eneinnel, az egyiptomi törvényhozás alsóháza (Népi Gyűlés) ipari és energetikai bizottságának elnökével, valamint Galal Ghorabbal, a felsőház (Súra Tanács) ipari, energetikai és szállítási bizottságának alelnökével. Látogatást tett az EGAS vezető egyiptomi gázvállalatnál is, ahol a Nabuccoval kapcsolatos együttműködés lehetőségeiről tárgyalt.

Kóka János közleményében úgy fogalmazott: a tél beköszöntével Európa újabb gázválságtól tart, "Putyin orosz miniszterelnök ismét a gázcsapok elzárásával fenyegeti Ukrajnát, és rajta keresztül egész Európát. Az orosz gázmonopólium eredményeként 140 millió európai polgár minden télen újabb gázhiánytól retteghet - mindaddig, amíg a Nabucco nem épül meg".

Kóka János a tárgyalások kapcsán hangsúlyozta, hogy a projekt célegyenesbe került. Véleménye szerint ma már nem az a kérdés, hogy megvalósul-e, hanem az, hogy sikerül-e minél több országot bevonni a szállítók közé.

Szerinte az egyiptomi részvétel tehát nem pusztán kereskedelmi, hanem stratégiai együttműködést is jelentene. A liberális politikus emlékeztetett arra, hogy Európa gázigénye folyamatosan növekszik: 2030-ra 150 milliárd köbméterrel több gázt fogyaszt majd a kontinens, mint ma.

Közlése szerint az egyiptomi fél szorgalmazta azt is, hogy a MOL vállaljon tevékenyebb szerepet az ország gázvagyonának kiaknázásában. Magyar felvetésre jelezték, hogy készek pozitívan megvizsgálni annak lehetőségét, hogy bekapcsolódjanak a Nabucco International Board munkájába, más forrásországokkal együtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását