2024. április 28. - Valéria

Új vírus, új adatbank

Viktor Juscsenko ukrán elnök pénteken közölte: egységes adatbank létrehozására utasította az egészségügyi minisztériumot, amely valós időben tájékoztatja a tárcát, a kormányfőt és a kormányt az ukrajnai régiókban az új vírussal kapcsolatban kialakult helyzetről - közölte az ukrán elnöki hivatal.
2009. október 31. szombat 10:21 - HírExtra
Az elnök szerint az első kérdés a heveny felső légúti megbetegedések terjedésével kapcsolatos teljes körű információ és ellenőrzés létrehozása. Az államfő rendelkezett megyei tájékoztató központok létrehozásáról is, amelyek a pánikhelyzetet hivatottak megakadályozni. Ukrajnában az első új influenzás halálesetek után Európában egyedülálló drasztikus intézkedéseket vezettek be.

A kormány pénteki ülése után Julija Timosenko bejelentette: három hétre bezárják az iskolákat, nem tartanak tömegrendezvényeket és korlátozzák az utazásokat. A kormányfő kilátásba helyezte: megvonják a működési engedélyt azoktól a gyógyszertáraktól, amelyek nem rendelkeznek minimális vírus elleni gyógyszerrel vagy túlságosan drágán adják ezeket a szereket. Az ország kilenc nyugati megyéjében rendelt el a kormány karantént.

Hivatalos adatok szerint négy nyugat-ukrajnai megyében - Lemberg (Lviv), Ivano-Frankivszk, Csernyivci és Ternopil megyékben - összesen 81 ezer ember szenved vírusos eredetű légzőszervi megbetegedésben, és 2341 embert ápolnak kórházban.

Az érintett megyékben pánik tört ki: a lakosság az utóbbi napokban tömegesen vásárol antivirális szereket és védőmaszkokat, a néhány gyógyszertár előtt, ahol ilyet árusítanak, hosszú sorok kígyóztak. Lembergben és Ternopilben sokan maszkot viseltek a nyilvános helyeken.

Julija Timosenko péntek este Ternopilben a nyugat-ukrajnai megyék vezetőinek tanácskozásán bejelentette: a kormány 62,5 millió dollárt szabadított fel gyógyszerek és egészségügyi felszerelések beszerzésére a járvány miatt. Hozzátette: a közeli napokban Ukrajna 17 speciális laboratóriumot vásárol a vírus azonosítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását