2024. május 20. - Bernát, Felícia

WHO: egy oltás elegendő a H1N1 ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyerekek esetében elég egy védőoltás az új influenza megelőzéséhez, de a döntést minden országban a helyi előírásokhoz igazodva kell meghozni.
2009. október 30. péntek 16:52 - HírExtra
Az ajánlást pénteken, oltóanyag-szakértők háromnapos értekezletének eredményeként tette közzé a WHO. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) háromhetes különbséggel két oltást ajánl azoknak az oltóanyagoknak az esetében, amelyeket ő engedélyezett. A döntés azonban az egyes országoknak kell meghozniuk az alkalmazott vakcina függvényében - szögezték le a szakértők.

A 10 év alatti gyerekek esetében az Egyesült Államokban két védőoltást írnak elő. A WHO szakértőinek erről az a véleményük, hogy több adatra van szükség a 6 hónap és 10 év közötti korú gyerekekről ahhoz, hogy eldöntsék: egy vagy két oltást kapjanak.

Ami az oltóanyagok biztonságát illeti, a WHO immunizációs stratégiai tanácsadó csoportja (SAGE) megvizsgálta a 25 különféle cég által több változatban is készített vakcinákat, és mindegyiket biztonságosnak találta.

"A világjárvány ellen beoltott személyekről kapott előzetes adatok nem jeleznek az egészségre káros, szokatlan hatást. Mutatkozik némi mellékhatás, de ez belül van azon a határon, amely a szezonális influenza elleni vakcinák esetében figyeltek meg, s azok az oltóanyagok kiválóak" - közölte a szakértői csoport, hozzátéve, hogy folytatják a komplikációk megfigyelését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását