2024. május 7. - Gizella

Hogyan takarítsunk meg pénzt?

Október utolsó napja a takarékosság világnapja. Ma a takarékosság fogalma a társadalom-környezet-gazdaság hármas mindegyik elemében kiemelten fontos szerepet játszik, sőt a jövőben oly nagy hangsúlyt kapó fenntarthatóság alappillére.
2009. október 30. péntek 08:02 - Kanizsai Ádám

A megújuló energiaforrások terén sem lehet elég gyorsan haladni.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium takarékossági tippjei
- Ne fűtsük túl az otthonunkat! Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, akár 7 százalékkal csökkenhet a fűtés számla és országos szinten napi 1 millió köbméter gázt tudunk megtakarítani.
- Távollétünkben kapcsoljuk le a termosztátot! Ha 3 Celsius fokkal csökken lakásunk hőmérséklete azokban az órákban, amikor nem vagyunk otthon, akár 15 százalékos energiacsökkentést is el lehet elérni.
- Takarékoskodjunk a meleg vízzel. A fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, ehhez negyed annyi víz és négyszer kevesebb energia szükséges.
- Mindig csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire éppen szükség van! Ha minden európai csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energiából megoldható lenne a kontinens egyharmadának közvilágítása.
- Ha folyóvíznél mosunk fogat, napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. (Ha a víz csak használatkor folyik, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz. Sőt, fogmosó pohárral még ennyi sem kell).
- A mosóvíz hőfokának mérséklése jelentős megtakarítással jár. Ha negyvenről harminc fokra állítja a hőfokot, máris 4 százalékos energia-megtakarítást ér el.
- A huzatos ablakok, ajtók akár 10 százalékkal is megnövelhetik a lakás hőveszteségét. Cseréljük le a szimpla üvegű, rosszul záró ablakainkat dupla üvegű ablakokra! Ezzel a beruházással akár egynegyedére is csökkenthetjük a rossz ablakokkal elszökő energia mennyiségét.
- Hőszigeteljük épületünket, lakásunkat! A hőszigeteléssel a fűtési és hűtési energia akár 30 százalékát is megspórolhatjuk. Az energiatakarékossággal járó felújítások esetében lehetőség van állami támogatásokra pályázni, így csökkenthetőek az ilyen típusú beruházások lakosságra eső terhei.
- Hőszigeteljük belül is megfelelően otthonunkat! Például szigeteljük a központi fűtés csöveit és helyezzünk el alumínium fóliát a radiátorok mögé. Akár 50 százalékkal is hatékonyabbá tehetjük a lakásunk fűtését.
- Amikor szellőztetünk, hagyjuk az ablakot tárva néhány percig (kereszthuzatot is csinálhatunk), majd utána csukjuk be újra. Ez jobb módszer, mint hosszú időn keresztül tartó szellőztetéssel hagyni a meleget elszökni a lakásból.
„Jelen pillanatban napenergia hasznosítására összesen a Földön – ha összerakom a kvarcórákban lévő napelemektől egészen a nagy naperőművekig a felületet – 30 négyzetkilométer található. Ahhoz, hogy az összes energiaigényt ellássuk, 230 ezer négyzetkilométer kéne. Ez 7500-szorosa annak, mint ami ma rendelkezésre áll. Az valószínűtlen, hogy négy-öt év alatt bármilyen megújuló energiaforrást ilyen mértékben tudjunk használni” – hangzott el többször Hetesi szájából.

A takarékosság, mint fogalom is igen fontos az emberiség számára. Éppen az energiaigényt, a keresletet kéne mérsékelni, mert a világ képtelen lesz ilyen gyorsan változtatni.

„Németország jár az élen az Európai Közösségben abban, hogy szélenergiát hasznosít. A szélenergia náluk az egyik legjelentősebb zöld energia. De ez így sem nő olyan gyorsan, mint a A szélenergia növekménye egy év alatt még annyit sem fedez, mint amennyit a lakosság többet fogyaszt az előző évhez képest. Ez a verseny vesztésre áll. Tehát takarékoskodni is el kéne kezdeni.

A természettudományokban modellezett összetett rendszerek azt mutatják, hogy kevesebb energia esetén egyszerűsödnek. Ez azt jelenti, hogy új technológiák bevezetésével nem lehet megoldani a problémákat. Előtérbe fognak kerülni a kisebb, helyi közösségi rendszerek.

Takarékosság a háztartásban

Mint láttuk, így is elkerülhetetlen bizonyos változás. A legfontosabb, hogy mi, egyének is tegyünk azért, hogy fennmaradjon ez a világ még rengeteg generáció számára. Ennek legegyszerűbb módja nem nemzetek fölötti szervezetekben, nem új technológiai vívmányokban, hanem közvetlen környezetünkben, lakóhelyünkben rejlik.

Általános energitakarékossági tippeket rengeteg szaklapban, röplapban és a világhálón is találhatunk. A közelgő télen kiemelt jelentőséget kap a takarékosság a háztartások terén. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezet-, és pénztárcakímélő életmódra hívja fel a lakosság figyelmét. A tárca nem bort iszik és vizet prédikál: az irodák hőmérsékletét 2 fokkal csökkentette, és nem fűti feleslegesen a folyosókat és a mosdókat sem, ahol a meleg víz használatot is korlátozta.

Magyarországon a lakossági energiafogyasztás 80 százaléka fűtésből és háztartási meleg víz előállításból származik, ennek legnagyobb része földgázt igényel. Érdemes odafigyelni az áramfogyasztásra is, a hazai villamos energia előállítás mintegy 35 százaléka ugyanis földgázból származik. A lakossági figyelemfelhívás mellett a minisztérium maga is élen jár az energiatakarékosságban: mától az öt kazánból csak négyet üzemeltet.

Sokan nem figyelnek oda ezekre az apró trükkökre, pedig globálisan hatalmas enyhítést jelentenének az energiaszektornak és a környezeti terhelésnek.

Csak takarékosan

A takarékosság világnapja elsősorban pénzügyi kezdeményezés volt. Ma ebben a szektorban is hatalmas problémák vannak. Ehhez társul még gazdaság többi szegmense és a környezet. A megoldás pedig a társadalom kezében van. Ha kis lépésekkel is – a takarékosság az egyik legfontosabb – de el kell indulnunk egy új úton. Egy olyan úton, mely minden szempontból működőképes, azaz fenntartható.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását