2024. május 7. - Gizella

A békedíjas nem megy klímát védeni?

Az amerikai állampolgárokat egyre kevésbé érdekli a klímaváltozás kérdése. Ráadásul biztosra vehetjük azt is, hogy az elnök, Barack Obama sem látogat el a koppenhágai konferenciára. Ennyit a komoly ígéretekről.
2009. október 28. szerda 07:43 - Kanizsai Ádám
A klímaváltozás megítélése az amerikai társadalomban

Egyre csak nő azok száma Amerikában, akik szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az átlaghőmérséklet az emberi szennyezés miatt emelkedne - mutatja egy kutatás. Az előző három évet alapul véve ez a legrosszabb eredmény.

A Pew Kutatóközpont által végzett közvéleménykutatásban 1500 felnőttet kérdeztek meg. Több mint felük vélte azt, hogy meggyőző tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre a Föld utóbbi pár évtizedben történt felmelegedésével kapcsolatban.

Az emberek az általános tájékoztatást is egyre kevésbé figyelik. 2006-ban még 77 százalékuk követte az eseményeket, 2008 áprilisára ez a szám 71 százalékra csökkent. A legdrasztikusabb változás érdekes módon pont az előző évben történt, annak ellenére, hogy a Kongresszus lépésekettett a hőmérséklet ellenőrzésére. Manapság pedig több nemzetközi tárgyalás is folyik klímakérdésekben, ezek csúcsa a december 7. és 18. között megrendezett koppenhágai konferencia lesz.

Ezzel egy időben számos tudományos bizonyíték látott napvilágot (pl. olvadó jégsapkák az eddigi legmagasabb antarktiszi hőmérséklet miatt), melyek alátámasztják az éghajlatváltozás létezését.

Hiába

De míg a bizonyítékok egyértelműnek látszanak, csak az amerikai társadalom harmada, a válaszadók 36 százaléka érzi úgy, hogy emberi tevékenység áll a hőmérséklet emelkedése mögött. Ez 2006 óta az első csökkenés ezen a téren.

„Az a prioritás, ami az emberek körében a szennyezés, a klíma miatti aggodalom és rengeteg más kérdésben felmerülne, most háttérbe szorul a gazdaság és egyéb politikai események miatt” - mondta Andrew Kohut, a kutatóközpont igazgatója a szeptember 30-ától október 4-ig tartó kutatás összefoglalásaként.

Andrew Weaver, a kanadai Viktóriai Egyetem éghajlatelemző professzora szerint a politika nyomja el a tudományos tudatosságot.

„Ez nem más, mint a tudósok gyenge kommunikációjának és egy kelet amerikai pocsék nyárnak a kombinációja, ahol bizonyos érdekcsoportok megpróbáltak bizonytalanságot és zavart kelteni a nyilvánosság ítélőképességében."

Ennek ellenére a megkérdezettek többsége még mindig amellett áll, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását mérsékelni kell, még abban az esetben is, ha ez magasabb energiaárakhoz vezet. 56 százalék érezte úgy, hogy az USA-nak csatlakoznia kellene a nemzetközi egyezményekhez és erőfeszítésekhez.

A békedíjas nem lesz ott a klímakonferencián

Lehet, hogy a nyilvánosság így vélekedik, az amerikai törvényhozás azonban még mindig ódzkodik a valódi klímatörvényektől. Ugyan a washingtoni képviselőházban júniusban először fogadtak el klímavédelmi törvényt, a Szenátusban decemberig biztos nem fejezik be a vitákat az 1200 oldalas dokumentumról. Ebben az esetben Barack Obama elnök nem menne el a klímakonferenciára, inkább Oslóban venné át a Nobel-békedíjat.

Obamát tanácsadói óvják attól, hogy politikai tőkét fektessen most a klímaügyekbe. Így a nemzetközi várakozások is mérséklődtek. Több helyütt fogalmazták meg elkeseredettségüket azzal kapcsolatban, hogy Obama valószínűleg nem utazik Koppenhágába.

Hiába kérte az aktivisták mellett Gordon Brown és Ed Miliband, hogy vegyen részt Obama a rendezvényen annak reményében, hogy valódi áttörést érjenek el, Amerikában most fontosabbak az egészségügy és a válság kérdései.

A Fehér Ház még nem hozta nyilvánosságra Obama útitervét, de a közigazgatási tisztségviselők elmondták, hogy „Oslo elég közel” van Koppenhágához, utalva arra, hogy a miniszterelnök talán mindkét rendezvényen részt vehet.

A díjért azért elmegy


Az már biztos, hogy az Egyesült Államok feje átveszi a békedíjat Oslóban, de az adminisztrációhoz közeli források szerint „nehéz látni a hasznát” a koppenhágai látogatásnak, ha nem lesz átfogó rendelkezés, amit Obamának alá kéne írnia. Egy neve ellhallgatását kérő szakértő, azt mondta, hogy „roppantul megdöbbenne” az elnök koppenhágai látogatásán.

Yvo de Boer ENSZ hivatalnok szerint az éveken keresztül történő éghajlatváltozás-megállapodások kicsúcsosodása a decemberi konferenciában most csupán egy „irreális lehetőség”.

Ennek ellenére Obama egy pénteki beszédében a massachusettsi Cambridge-ben, a világ egyik legkiválóbb egyetemében beszélt kritikusan azokról, akik a Tiszta Energia törvény létrejöttét megpróbálják megakadályozni.

Formális megbízottak, formális klímavédelem

Mr. Bledsoe, a Fehér Ház legmagasabb rangú tisztségviselője szerint Obama koppenhágai utazása „teljesen helytelen” lenne. 1997-ben Al Gore mellett ő is ott volt az akkori klímakonferencián. Ő írta alá a Kiotói jegyzőkönyvet, de azt megakadályozta, hogy a kongresszus ratifikálja azt.

Obama távollétében az USA delegációját Todd Stern fogja vezetni, az kormány éghajlattal kapcsolatos különleges megbízottja. Elemzők szerint Hillary Clinton külügyminiszter csak az utolsó pillanatban tudna repülni. De Hillary Clinton és az alelnök, Joe Biden is egyet ért abban, hogy „az egyetlen cél, hogy sikerrel járjon a konferencia, és ne fulladjon kudarcba”.

Az elnöknek akad azonban kemény kritikusa is egy korábbi Nobel-békedíjas, Rajendra Pachauri személyében, aki azt mondta, Obamának többet kellene tennie. Szerinte a mostani kabinet is csupán az alacsonyabb elvárásoknak fog megfelelni.
Forrás: HírExtra/The Times/NZHerald
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását