2024. május 20. - Bernát, Felícia

Az influenzaoltás kihagyása védi a gyerekeket?

Ellentmondásos javaslattal álltak elő holland tudósok, akik szerint a gyerekek védettebbek lennének az új influenzával szemben, ha kihagynák a szezonális influenza elleni oltást. Más egészségügyi szakemberek egybehangzóan elutasították ezt a véleményt.
2009. október 30. péntek 09:29 - HírExtra
A holland szakértők nagyrészt állatkutatásokra alapozva jutottak erre az álláspontra, amely a brit Lancet Infectious Diseases című tudományos folyóirat internetes kiadásában férhető hozzá péntektől. Vezető hivatalos egészségügyi szakemberek szerint ugyanakkor nem bizonyított, hogy gyerekeket nagyobb eséllyel kerüli el az új influenza, ha a szezonális influenzavírus ellen nem kapnak oltást.

"A legjobb útja annak, hogy a szülők megvédjék gyerekeiket, ha beadatják az oltóanyagot a felkarjukba vagy az orrukon keresztül" - mondta Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó kutatóközpontjának munkatársa. "A szülők bármely jóváhagyott és elérhető anyagot alkalmazhatják" - tette hozzá.

Tanulmányukban a holland kutatók - Guus Rimmelzwaan, az Erasmus Egyetem kutatója és kollégái - azt javasolták, hogy az egészségügyi hatóságok értékeljék át az olyan országok mint az Egyesült Államok és Kanada által hozott egészségügyi ajánlásokat. Az említett ajánlások szerint minden 6 hónapos és 5 éves kor közötti egészséges gyereket be kellene oltani a szezonális influenza ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden két év alatti gyermek számára ajánlja az oltást.

A holland szakemberek elmélete szerint a szezonális influenzával fertőzött gyerekekben bizonyos fajta immunitás alakul ki, ami talán védelmet jelenhet az olyan új influenzavírusok ellen, mint a madárinfluenza és a H1N1 vírus. Elgondolásuk alátámasztására a kutatók felidézték az 1957-es ázsiai influenzajárványt, amikor a szezonális influenzával fertőzött emberek kisebb eséllyel kapták el az akkor tomboló vírusfajtát. Állításuk szerint az egerekkel és görényekkel végzett kutatások is hasonló trendet mutatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását