2024. május 19. - Ivó, Milán

Régiós eltérések a magyar egészségtudatban

Az észak-magyarországiak a közösség erejében bíznak, a Dél-Alföldön élők szerint a válság miatt nincs lehetőség, hogy az egészségmegőrzéssel törődjenek - derül ki a Béres Egészség Hungarikum Program Egészségrecesszió kutatásából.
2009. október 27. kedd 14:57 - HírExtra
Az észak-magyarországiak négyötöde szerint könnyebben meg lehet birkózni az aktuális gazdasági helyzettel, ha tartoznak valamilyen közösséghez vagy csoporthoz. A megkérdezett fővárosiak 90 százaléka, a nyugat-dunántúliak 95 százaléka vallotta, hogy legalább egy barátja van, a többi régióban ez az arány 68 százalék.

Az Észak-Alföldön élők az országos átlaghoz képest az előttünk álló három évben többet foglalkoznának a gazdasági válság kezelésével: közel 86 százalékuk ezt a problémát sorolta az első helyre. Míg az országos átlagban a lakosság egészségi állapota a második helyezett lett, az észak-alföldiek problémamegjelölésében ez fel sem merült - közölte a felmérés kommunikációjával megbízott cég kedden az MTI-vel.

A közép-dunántúliak a legoptimistábbak az országban, hiszen az életkörülmények, a boldog családi élet, a jó egészségi állapot, az emberi kapcsolatok, illetve a munka és a tanulmányok terén is egyértelmű pozitív változásra számítanak a következő néhány évben. Negatív jövőkép jellemzi a dél-alföldi régiót: a válaszadók közel 89 százaléka szerint a válság miatt az embereknek nem lesz anyagi keretük arra, hogy az egészségükkel törődjenek. Amíg az emberek nagy többsége autót vagy luxusnyaralást választana ajándékként, addig a Dél- és Közép-Dunántúlon élők fele ugyanabban a helyzetben jobban örülne egy egészségmegőrző utalványnak.

A fővárosban élők 80 százaléka úgy gondolja, hogy fitten és egészségesen könnyebb átvészelni a gazdasági válságot, háromnegyede azt hiszi, hogy a válság miatt elsősorban saját egészsége kárára takarékoskodik. A Pest megyeiek bíznak az egészségi állapotuk megőrzésében és optimistán tekintenek a jövőbe, ha a munkáról vagy a tanulmányokról kérdezik őket.

A Béres Egészség Hungarikum Program harmadik éve irányítja a figyelmet az egészségmegőrzésre és a betegségmegelőzésre, a közösségek életünkben betöltött pozitív szerepére. A programhoz tartozó egészségterv-készítő pályázatra november 17-ig csatlakozhatnak az 5 és 10 ezer közötti lakosságszámú települések, s vállalt egészségmegőrző cselekvéseiket a nyertesek meg is valósíthatják. A pályázati kiírás letölthető a Béres Egészség Hungarikum Program honlapjáról (http://beh.hu).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását