2024. május 3. - Tímea, Irma

Egy kórházi "sikertörténet" vége

Úgy fest, véget ér a miskolci kórház március óta tartó "sikertörténete". A HírExtra úgy értesült, hogy a városi közgyűlés csütörtökön meneszti az intézményt működtető gazdasági társaság ügyvezetőjét.
2009. október 27. kedd 15:04 - Nagy András
Miskolc önkormányzata februárban döntött arról, hogy 2009. március 1-től nonprofit gazdasági társaságként működteti tovább a Diósgyőri Kórházból, a Semmelweis Kórházból és a Mezőkövesdi Kórházból összevont Miskolci Semmelweis Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórházat (MISEK).

Az így létrehozott MISEK Nonprofit Kft-től kimondottan azt várta a város szocialista vezetése, hogy tegye rendbe az intézmény gazdálkodását, egyszersmind javítsa az ellátás színvonalát. A MISEK Kft. vezetésével megbízott Tasnádi Zoltán, valamint a menedzsment akkor úgy ítélte meg, hatékonyabb kórházműködtetést tudnak majd biztosítani a rendelkezésre álló évi 8 milliárd Ft-ból, ami színvonalasabb betegellátást és nagyobb betegelégedettséget eredményezhet.

Ennek érdekében a cég jelentős intézményi és humán erőforrásbeli átalakításokat hajtott végre. Előbbi keretében valamennyi egészségügyi szolgáltatásra használt épületet, eszközt magukhoz vettek, az utóbbi pedig csoportos létszámleépítéssel, valamint a kórház szakmai gárdájának részleges cserélődésével járt.

Nem a koncepcióval, a vezetőkkel van gond

Hogy az elmúlt hét-nyolc hónap során mi valósult meg a nagyratörő tervekből, arról talán a betegeket, illetve a kórházban dolgozókat kellene megkérdezni. Mindenesetre a HírExtra értesülései szerint a borsodi megyeszékhely szocialista irányítása, és a Fidesz-KDNP vezette helyi ellenzék egyaránt a MISEK Kft. ügyvezetőjét, valamint a hozzá nem értő menedzsmentet okolja kórház állítólag rendkívül borús helyzetéért.

Garamvölgyi Attila, a miskolci képviselő-testület kereszténydemokrata tagja szerint a cég eleve szakmai program és gazdasági alap nélkül jött létre. A kórház ilyetén való átalakítását ezért a Fidesz és a KDNP már a kezdetektől fogva aggályosnak tartotta – mondja.

A KDNP-s képviselő szerint a cél az volt, hogy korábbinál nagyobb gazdasági szabadság biztosításával egy teljesítmény-centrikus, ösztönző bérrendszerrel működő menedzsment jöjjön össze, mára drasztikusan megnőtt a kórház adósságállománya, a dolgozókat több formában próbálták megrövidíteni, fokozatosan romlik a betegellátás színvonala. Az elmúlt hét-nyolc hónap alatt a legalapvetőbb kérdésekben sem történt javulás – jelenti ki Garamvölgyi. Igaz azt elismeri, alapvetően nem az a baj, hogy egy nonprofit kft. került a kórház élére. „A probléma ennek a cégnek a vezetésével van” – mondja.

Városi nagykoalíció a kórház vezetése ellen?

Felmentik állásából a MISEK Kft. ügyvezető igazgatóját?
A csütörtöki miskolci közgyűlés elé terjesztik a MISEK Kft. ügyvezető igazgatójának, dr. Tasnádi Zoltánnak a felmentését. Az Észak-Magyarország információját megerősítette dr. Koleszár Lajos, a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház (MISEK) szakmai igazgatója.
Forrás: boon.hu
A kft ellen létrejött városi „nagykoalíciót” vélhetően az is elősegítette, hogy a cégtulajdonos önkormányzat tudta és hozzájárulása nélkül a kórház vezetése az ősszel úgy írt ki egy közbeszerzési tendert parkgondozás, karbantartás és vagyonvédelem témakörében, hogy arról még a kórházat üzemeltető cég felügyelő bizottsága (fb) sem kapott értesítést.

Az ügyvezető szerint az a város alpolgármestere nem kompetens ebben az ügyben, azért az ő utasításra sem vonta vissza az önkormányzati rendeletbe ütköző közzétételi felhívást – mondja ezzel kapcsolatban Garamvölgyi a HírExtrának.

„Az fb egyébként a társaság vagyoni helyzetéről, üzletpolitikájáról sem kapta meg a háromhavi jelentéseket. Egy jól működő gyógyszertár szűnt meg az intézményben, kértük, hogy az újranyitás feltételeit vizsgáljuk meg, de erről sem kaptunk korrekt tájékoztatást. Hogyan engedheti meg magának a városvezetés, hogy ilyen szinten elszabaduljon egy intézmény?” – teszi fel a kérdést az ellenzéki képviselő, a szocialisták felelősségét hangsúlyozva.

Garamvölgyi Attila úgy tudja, a munkáltatói jogok gyakorlását már megvonta a város az ügyvezetőtől és nagy valószínűséggel a napokban hivatalosan is visszahívja a tisztségéből. Ez esetben arra kérik Káli Sándor polgármestert, hogy pályázat útján egy egészségügyi-gazdasági szakembert nevezzen ki a jelenlegi ügyvezető helyett, aki világos programmal rendelkezik.

Szerettük volna megkérdezni a tulajdonos önkormányzat nevében is valakit, azonban cikkünk megjelenéséig sem az éppen az Országgyűlésben tartózkodó Káli Sándor polgármestert, sem az egészségügyért is felelős alpolgármestert, dr. Mokrai Mihályt nem tudtuk elérni.

Dr. Koleszár Lajos, a kórház szakmai igazgatója megkeresésünkre annyit mondott: a kórház tulajdonosát, vagyis a miskolci önkormányzatot keressük az ügyben, de nem cáfolta, hogy a csütörtöki közgyűlésen téma lesz a Tasnádi Zoltán menesztése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását