2024. május 14. - Bonifác

Mindkét pólus épít a krízisalapra

Kiosztották a negyvenezredik segélyt a Bajnai-kabinet által augusztusban közkincsé tett krízisalapból. Ez mindkét pólus számára alkalmat kínált egy kis önfényezős (másikat lejáratós) kommunikációs sunyulásra.
2009. október 26. hétfő 17:09 - Nagy András
Negyvenötezren kértek, negyvenezren kaptak támogatást abból az alapból, melyből összesen másfél milliárd forintot fizettek ki a válság miatt bajba került embereknek – jött a Budai Bernadettet idéző MTI-rövidhír az ünnepek előtti utolsó munkanapon pontosan háromnegyed kettő után négy perccel.

A Távirati Iroda gyorshírében a kormányfő szavait tolmácsolva tudatta még, a krízisalap csak a talapzata annak a válságkezelő intézkedéscsomagnak, melynek köszönhetően Magyarország lakossága szociális katasztrófa beütése nélkül vészelheti át a recessziót. Mint kiderült, sokat segít ebben az is, hogy a 65 éven felüliek utazási kedvezményét nem vette el a kormány.

Mit lehet ezzel a kijelentéssel kapcsolatban megjegyezni? Azt feltétlen, hogy a különböző politikai elemzőintézetek által szervezett közéleti kommunikációs tréningeknek alighanem még a következő évtizedekben is visszatérő anyaga lesz, hogyan kell az elvétel elvetését is adományként feltüntetni, miközben az elvonásoknak se szeri se száma.

Az igazán gyors (és eredményes) kommunikáció művelőit azonban nem a Távirati Irodánál, de még csak nem is kormánykörökben érdemes kutatni. Ők ugyanis annál a Fidesznél találhatók, amely az utóbbi hónapokban számtalan alkalommal bizonyította, sikerült végre tökélyre fejlesztenie a mifelénk egy ideje honos pártpolitikai üzengetést. Kár, hogy a megoldási javaslatok közvetítésében egyelőre kevésbé jeleskednek. (Kár még akkor is, ha egy ellenzéki pártnak hivatalosan nem tisztje ilyesmikkel előhozakodni.) Ezúttal tehát fosztogatásról beszélnek osztogatás helyett.

A legnagyobb ellenzéki párt rutinos fürgeségére amúgy jellemző, hogy a negyvenezredik segélynyújtásról beszámoló részletes hírügynökségi jelentést be sem várva, mindössze harmincnégy perc leforgása alatt (!) kiadta a maga közleményét, melyben egyebek mellett olyan érdekes „újdonságokat” tüntetett föl, mint „ez (a krízisalap – a szerk.) valójában az MSZP választási pártkasszája, amit az emberektől elvett pénzből hoztak létre”, illetve, hogy „az MSZP ezzel a kampányszerű aprópénz-osztogatással palástolja, hogy alkalmatlan kormányzása miatt emberek tízezrei veszítették el munkájukat”.

Nos, hogy ezzel palástolja-e vagy sem, arról alább esik egypár szó. Maradva most a vérnarancsprofi pártkommunikáció témakörénél, illetve az emlegetett harmincnégy percnél, az ultrasebes reakció bizonyítékkal szolgál arra, ami már eddig is tudott volt: a nyilvánosság számára Szijjártó Péter, valamint Cser-Palkovics András nevével fémjelzett Fidesz-médiacsapat jól bejáratott sablonokból építi fel épületesnek nehezen nevezhető nyilatkozatait.

De ha már szóba került: mi a csudára is jó ez krízisalap? Tényleges, vagy csupán szimbolikus segítség? Netán még ez utóbbi sem, pusztán egyszerű kampányfogás, amivel könnyűszerrel lehet reklámozni a kormány kríziskezelő készségét? Alighanem mindhárom egyszerre. Biztos, hogy vannak olyanok, akiknek valódi támogatást jelent a harmincöt-negyven ezer forintnyi egyszeri segély. Mások számára sok mindent ugyan nem old meg, de elviselhetőbbé teszi a válságot az által, hogy jelzi: a hatalom képes áldozatot hozni a kisember érdekében, ha a mostanihoz hasonló muszályhelyzet áll elő.

S nyilván a kormány sem jár rosszul: van a birtokában egy alap, amelyre választási kampányt ugyan nem építhet (sőt, mindenféle Fidesz-kiáltvány ellenére a nyilvánosság miatt valószínűleg még csak pártkasszaként sem használhatja), de legalább időről-időre előhozakodhat valamivel, ami minden bizonnyal a pozitív megítélését szolgálja.

Egy Fidesz-kommunikáció részéről sűrűn elővarázsolt sablon szerint a Bajnai Gordon vezette válságkezelő kormányt soha, senki nem választotta meg. Ez igaz. Azonban legalább ennyire igaz, hogy nem a mostani kabinet idézte elő a múlt század harmincas évei óta nem látott nemzetközi gazdasági válságot. Viszont talán még kihúzhatja belőle az országot, ha a továbbiakban nem önfényezéssel, hanem a kríziskezeléssel lesz elfoglalva. Mellesleg mindannyiunk érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását