2024. április 29. - Péter

Régiségvásár a császárvárosban

Bécs várnegyedében, az egymáshoz közeli Ferstel és Niederösterreich palotában tartják évről évre a WIKAM (Wiener Internationale Kunst & Antiquitätemnesse) nemzetközi régiségvásárát. Az idén október 30. és november 8. között negyven kiállító vendégszerepel, közülük hat német, a többi osztrák.
2009. október 22. csütörtök 10:48 - HírExtra
A kínálat széles: a régészeti ásatásokból származó ókori leletektől a fából faragott, festett és aranyozott középkori szobrokon vagy reneszánsz és barokk bútorokon át a velencei tükrökig és csillárokig, a porcelán-, üveg- és ezüstneműtől az órákig és ékszerekig, a keleti szőnyegektől az osztrák folklóron át az afrikai és ázsiai egzotikumokig - és akkor még nem is szóltunk a festmények, grafikák soráról és a kortárs termékekről. A mustra szervezője az Osztrák Antikváriusok Szövetsége, amelynek elnöke Horst Szaal galériás. Ő a XIX. századi bécsi látképekre és bútorokra specializálódott.

- Miben áll a WIKAM vonzereje? - kérdeztük tőle.

- A látogatók különösen magas száma igazolja - tavaly több mint tizenkétezer érdeklődő fordult meg standjainkon -, hogy a mustrát afféle időszaki múzeumnak tekintik, ahol a nézelődésen kívül "mellesleg" vásárolni is lehet. Ezért adnak itt egymásnak találkozót a galériásokkal magángyűjtők és közintézmények szakemberei egyaránt. Másrészt a bel- és külföldi látogatók akarva-akaratlanul érzékelhetik azt a barátságos légkört, amely az itteni műkereskedők közötti harmonikus kapcsolatoknak köszönhető, akik nem egymás rovására, hanem egymással összefogva próbálnak érvényesülni ezekben a gazdaságilag válságos időkben is. Ehhez társul még a műemléki paloták barokk pompája, valamint a kínálat széles skálája, a rendkívül drága - mert ritka és értékes - muzeális nívójú remekművektől kezdve a mérsékelt árú műtárgyakig, amelyek annyira "vásárlóbarátnak" bizonyulnak, hogy megengedhetik maguknak őket még a kis pénzű fiatal, kezdő műgyűjtők vagy a szerényebb pénztárcájú idős és nyugdíjas műkedvelők is.

- Hogyan hatott a pénzügyi világválság általában az osztrák műkereskedelmi élet vérkeringésére és konkréten a vásári forgalom alakulására ?

- Tavaly óta nem csak a trendeket kutató szakemberek figyeltek fel az úgynevezett begubózás jelenségére, hanem mi, műkereskedők is tanúi lehetünk annak, ahogyan az emberek a korábbiaknál sokkal erőteljesebben visszavonulnak szabad idejükben a privát szférájukba, ennek következtében pedig szívesebben csinosítgatják-alakítgatják otthonukat, mint azelőtt. Hasonlít ez valamelyest a biedermeier korához, amikor a kispolgár rendszeres családi vagy baráti összejöveteleken otthon kereste a boldogságot, és minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy ezt a magánmiliőt még vonzóbbá tegye. A krízis másik párhuzamos kísérő jelensége szintén kedvezőleg hat a műkereskedelemre. Az emberek egy része ugyanis szívesebben vásárol számára értékállóbbnak tűnő vagy korábbi árukat megsokszorozó műtárgyakat, mint széfben őrzött értékpapírokat. Egyfelől a remekművekben folyamatosan gyönyörködhetnek otthon, másfelől azok kézzelfoghatóbb anyagi biztonságot jelentenek számukra, mint a világviszonylatban szinte követhetetlenül lejátszódó pénzügyi folyamatok kiszámíthatatlan szeszélyessége.

- Hogyan tudják fokozni a műgyűjtők vásárlási kedvét és biztonságérzetét?

- A nehéz gazdasági helyzet miatt általános nemzetközi tendencia az utóbbi időben az előzetes zsűrizés szerepének növekedése, mert a szigorú és hozzáértő szakemberekből összeállított bírálóbizottság hatékonyabban kiszűrheti az esetleges hamisítást, de még a garantáltan eredeti műtárgyak esetében is magasabbra emelheti a kvalitás mércéjét. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy az egyes galériások átháríthatják saját felelősségüket, mert minden kiállítónak minden egyes műtárgy hitelességét egyénileg kell garantálnia a jelenleg érvényes előírások szerint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását