2024. május 19. - Ivó, Milán

Mennyit ér egy frekvencia? - Az ORTT belharcai

A két országos rádiófrekvenciáért vívott harc a végéhez közeledik. Az ORTT-ben teljes a káosz, a pályázatokat sorra érik a kritikák, és az se biztos, hogy időben lesz kihirdetve a nyertes.
2009. október 16. péntek 15:59 - Pásztor Balázs
Elmúló idő

Elvárások
A frekvencia, amin eddig a Sláger adott, a magyar háztartások 81 százalékát éri el, míg a Danubius által használt hullámsávot a háztartások körülbelül 68 százalékában lehet fogni. Ezek hétéves használatáért az ORTT 350-700 millió forintot vár egy összegben, utána pedig évente 200 milliót és az árbevétel minimum 8 százalékát. Emellett az ORTT a pályázóktól elvárja, hogy legalább 25 százalékban magyar zenét sugározzanak, emellett heti 25-100 percnyi civil, illetve nem pártpolitikai műsort kell vállalniuk. (index)
2009. utolsó negyedéve egyértelműen a rádiófrekvenciák cseréjéről szólt az ORTT-ben. Öt fővárosi, hat vidéki és mind a két országos kereskedelmi rádióadó frekvenciabérlete lejár a közeljövőben, így új pályázatot kell rájuk kiírni. Akadt is bőven jelentkező.

Nagy botrányt csak az utolsó két ügy kavart, de az akkorát, hogy több héten keresztül visszhangzott a médiában és még most sem csendesedett el. A két országos frekvenciát november 18-ig birtokolja Sláger és Danubius, akik természetesen újrázni szeretnének egy újabb hétéves körre. Csakhogy rajtuk kívül számos komoly érdeklődő is akadt.

Az FM1 - amely többek közt a Rádiócafét, és az Est-csoportot tudja maga mögött - színesebb, tartalmasabb és merőben újszerűbb szolgáltatást ígér, a Juventus rádió az eddigi formáját hozná, míg a többiek politikai lobbival próbálkoznak.

A nemrégen alakult, Lánchíd Rádiót és a HírTV-t maga mögött tudó Advenio Műsorszolgáltatási Zrt. egyértelműen a Fidesz zászlóját hordozza, míg a Rádió1 mindkét nagy párttal jó közvetett kapcsolatot ápol. A szocialistákkal pedig úton-módon a Danubius van kapcsolatban - igaz sokan az FM1-et is hozzájuk kötik.

Véres csaták az ORTT-ben

Hivatalosan ezekért lehet kizárni
A kizárás okai lehetnek a az induló "cselekménye a pályáztatás tisztaságát vagy az ahhoz fűződő érdeket a Testület megítélése szerint súlyosan sérti". Akkor is megtehető ez a lépés ha az ajánlat üzleti pénzügyi terve az ORTT megítélése szerint "a piaci körülményekre vonatkozóan helytelen, nem megalapozott feltételezésekből indul ki" vagy "nincs összhangban saját bevételi és költség előirányzataival". Szintén kizárás alapja lehet, ha az alakilag érvényes pályázat a hiánypótlásra, értelmezésre vonatkozó felszólítás után is oly mértékben hiányos, hogy az gátolja összehasonlíthatóságát, elbírálhatóságát.
Azonban mindez csak a papírforma, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy az ORTT többsége a két jelenlegi adónak szándékozik visszaadni a sugárzási jogot. Egyrészt csak akkor írták ki a pályázatokat, amikor júliusban teljességgel bebizonyosodott, hogy alkotmányellenesnek számít a Danubius és a Sláger automatikus szerződéshosszabbítása. Aztán a „legfurcsább okok hivatkozva” zárták ki a pályázatból a Rádió1 mögött álló Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt-t, ami az egyik legjobb pontszámot érte el.

Sokan már itt konspirációt gyanítottak, hisz a Sláger és a Danubius kapta a legkisebb pontokat, és ők ajánlották a legkevesebb árat is, de állítólag nem is kellett nekik jobb, hisz az egész előre le lett zsírozva. Ráadásul a Rádió1 pályázatához szinte megszólalásig hasonló probléma akadt két másik pályázatban is. A hivatalos indoklás szerint az ajánlat irreális volt, mert nem megalapozott piaci feltételezésekből indult ki.

Aztán Majtényi László, az ORTT elnöke újabb kizárásokat lebegtetett meg, mivel elmondása szerint marad még irreális pályázat (egy független felmérés szerint az Advenio és az FM1 pályázata ugyanannyira irreális, mint aRádió1-é).

Aztán az ORTT SZDSZ-es delegáltja, Tímár János az Advenio Zrt.kizárását próbálta erőltetni, amit a testület hivatalos is támogatott - igaz teljesen más indokra hivatkozva: az Advenio egy fővárosi frekvenciát már birtokol (Lánchíd Rádió) és nem nyilatkozott kellően, hogy az országos elnyerése után erről lemondana, pedig egyes jogértelmezések szerint erre szükség van.

Elosztották?

Furcsa mód ezzel a jogértelmezéssel a Fidesz a KDNP és az MSZP küldöttjeinek négyfős többsége nem értett egyet - pont azok, akik állítólag háttéralkut kötöttek, ami szerint mindkét nagypártnak jut majd 1-1 országos rádiócsatorna. Később kiszivárogtatott információkból az is kiderült, hogy a testület a FM1 kizárását is javasolta, de az MSZP-s Ladvánszky György a pályázót nyilvánosan is megvédte.

Eközben Szalai Annamária, az ORTT fideszes tagja azt sérelmezte, hogy a többi tag különböző olyan adatokat adott ki a pályázatokról harmadik feleknek (független szakértők, egyetemi tanszékek, sajtó), amik elméletileg megsért(h)ették az adatvédelmi törvényeket - és ez ügyben vizsgálatot is javasolt, valamint tájékoztató adatot kért az irodájától. Persze olyan tag is volt, aki mindenféle kizárást ellenzett - így teljes a káosz az ORTT tagok közt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását