2024. május 16. - Mózes, Botond

Senki nem fizeti le a tálibokat?

A francia hadsereg szóvivője megalapozatlannak nevezte csütörtökön a The Times című brit napilap értesülését, miszerint az olasz titkosszolgálat hatalmas összegeket fizetett az olasz hadsereg által ellenőrzött afganisztáni térségben a helyi tálib parancsnokoknak a terület nyugalma érdekében.
2009. október 15. csütörtök 18:15 - HírExtra
"Nem rendelkezünk olyan információval, amely igazolná ezeket a megalapozatlan állításokat" - közölte Christophe Prazuck vezérkari szóvivő. Hozzátette: "Az olaszok, a franciák és a törökök ellenőrzik 2006 augusztus óta Kabul térségét. Bizalmi viszony van mindenki között".

A The Times NATO-forrásokra hivatkozva az állította: Róma rendszeresen több tízezer dollárral vesztegette meg a Kabultól keletre fekvő Sarobi térség tálib hadurait, de ezt eltitkolta a többi NATO-szövetséges elől, és a térség ellenőrzését átvevő francia erők ezért később súlyos veszteségeket szenvedtek.

Tavaly augusztusban, egy tálib rajtaütésben egy könnyű felszerelésű francia járőr tíz katonát vesztett, több tucatnyian pedig megsérültek a téves kockázati helyzetértékelés miatt; ez volt a francia hadsereg legnagyobb hadszíntéri vesztesége az utóbbi negyedszázadban - fogalmazott a The Times. "Pletykáról van szó, amelyről nem először hallunk" - hangsúlyozta Prazuck. A szóvivő szerint a franciák minden információhoz hozzáférhettek az olasz hadseregnél, és semmi nem igazolta a kenőpénzekről 2008 eleje óta terjedő pletykákat.

A France 2 francia közszolgálati televízió híradójában azt állította: a külföldi katonák hasznos információkért szoktak fizetni az afgán falvak vezetőinek, de arra még nem volt példa, hogy a NATO-erők a tálib haduraknak adtak volna pénzt. Az olasz kormány csütörtöki közleményében szintén "teljesen megalapozatlannak" minősítette a brit lap beszámolóját, és közölte: soha nem engedélyezett kifizetéseket a tálib erőknek. A francia ellenzék ugyanakkor magyarázatot vár a francia kormánytól az olasz és francia erők közötti kommunikációról.

Franciaország jelenleg megközelítőleg háromezer katonát állomásoztat Afganisztánban, ahol 36 francia katona vesztette életét a katonai szerepvállalás 2001-es kezdete óta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását