2024. május 20. - Bernát, Felícia

Peskó az új zeneigazgató

Peskó Zoltán lett a pécsi Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója, a Svájcban élő magyar karmester hétfőn írta alá két évre szóló szerződését.
2009. október 12. hétfő 17:17 - HírExtra
Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója hétfőn, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón mutatta be Peskó Zoltánt, akit úgy méltatott, hogy nem egy neves karmestert, hanem egy igazi maestrót sikerült Pécsre szerződtetni. Véleménye szerint az új zeneigazgató szakmaisága, több évtizedes pályája, elismertsége nagy lehetőség a zenekar további sikeres működéséhez, s ahhoz is, hogy Pécs egy olyan zenei centrum legyen, amelyre nemzetközi viszonylatban érdemes odafigyelni.

Peskó Zoltán azt mondta: azért vállalta a felkérést, mert "jó a zenekar". Amikor legutóbb Kocsis Zoltán vezényletével hallotta őket, olyan színvonalasan játszottak, ahogy azt a legjobb előadók teszik. Emellett inspirálta az is, hogy a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében koncertközpont épül Pécsett.

Az új zeneigazgató terveivel kapcsolatban annyit mondott, hogy dolgoznak a zenekar programjának szerkesztésén. Megjegyezte, mindenképpen szeretné, ha a zenekart elismernék, s egyes művészeit idővel név szerint is ismerné a közönség.

Peskó Zoltánt azt követően kérték fel a zeneigazgatói és vezető karmesteri poszt betöltésére, hogy elődje, Hamar Zsolt szakmai okokból szeptember elején lemondott tisztségéről.

Peskó Zoltán 1937-ben született Budapesten; 1962-ben fejezte be karmesteri tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, 1963 és 1966 között Petrassinál tanult zeneszerzést. 1966-tól 1969-ig a nyugat-berlini opera és rádiózenekar másodkarnagya, majd a Deutsche Staatsoper karmestere volt. A milánói Scalában 1970-ben debütált, majd 1974-től a bolognai Teatro Comunale, 1976-ban és 1977-ben a velencei Teatro La Fenice, utána pedig 1983-ig a milánói RAI zenekarának dirigenseként dolgozott.

Operakarmesterként és a kortárs zene avatott tolmácsolójaként szerzett érdemeket, 1984-től szabadfoglalkozású művész, 2007-ben Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását