2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bajnai nem lesz miniszterelnök-jelölt

Egy német újságnak adott interjúban Bajnai Gordon kizárta, hogy a jövő évi parlamenti választásokon miniszterelnök-jelöltként indulna.
2009. október 10. szombat 15:48 - HírExtra
A Frankfurter Allgemeine Zeitungban a politikus leszögezte: kezdettől fogva világosan megmondta, hogy csak egy évre vállalja a válságmenedzser posztját, azzal a célkitűzéssel, hogy fordulatot érjen el a magyar gazdaság helyzetében.

Annak fő okát, hogy az ország a 90-es években betöltött kelet-közép-európai vezető szerep után 2008 őszére csőd közeli helyzetbe jutott, a két nagy politikai párt vetélkedésében látja Bajnai.

Az MSZP és a Fidesz között "hamis konszenzus" alakult ki: annak érekében, hogy mennél több választó szavazatait megszerezzék, vezető politikusaik a kampányban azokra összpontosítottak, akik állami juttatásokból élnek. Az állam nagyméretű újraelosztásba kezdett, s ezzel feláldozta az ország fejlődését. A magyarok jó ideig a lehetőségeiken felül éltek - mutatott rá a kormányfő.

A továbbiakban vázolta kormánya első száz napjának három nagy reformlépését, a nyugdíj-, a szociális és az adórendszerben bevezetett változtatásokat, amelyekkel sikerült helyreállítani a gazdaság egyensúlyát és növekedési képességét.

A német újságíró közbevetésére, miszerint a takarékossági intézkedések népszerűtlenek a lakosság nagy részének körében, Bajnai azt felelte: az intézkedések legnehezebb részét már elfogadta az Országgyűlés anélkül, hogy nagyobb tüntetésekre vagy sztrájkokra került volna sor.

"Magyarországon az emberek megértik, hogy az ország stabilizálása érdekében szükségünk van ezekre a népszerűtlen lépésekre." Az 1,7 millió devizahiteles kifejezetten profitált abból, hogy a Bajnai-kormány hivatalba lépése óta 14 százalékkal erősödött a forint, vagyis a stabilizációnak számos nyertese is van - érvelt a miniszterelnök.

A hazai korrupciót firtató kérdésre rámutatott a vállalati vezetők, menedzserek juttatásait nyilvánossá tevő rendeletre. Tervei között szerepel - tette hozzá - olyan tervezet benyújtása a parlamentben, amely átláthatóbbá tenné a pártok finanszírozását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását