2024. április 29. - Péter

Újra lesz golf és a rögbi az olimpián

A golfot és a hétfős rögbit is felvette 2016-tól a nyári ötkarikás játékok programjába a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), melynek kongresszusa pénteken döntött erről Koppenhágában.
2009. október 9. péntek 19:10 - HírExtra
Mindkét sportág visszatérőnek számít, igaz a golf és a rögbi is nagyon régen, előbbi 1900-ban és 1904-ben, utóbbi pedig 1900-tól 1924-ig volt olimpiai sportág.
A kongresszus döntése alapján a riói lesz az első olimpia, melyen ebben a két sportágban is osztanak érmeket, s az is biztos, hogy a 2016-os mellett a 2020-as olimpián is még műsoron lesznek.

A következő, 2012-es londoni ötkarikás eseményen 26, 2016-tól azonban a pekingihez hasonlóan ismét 28 sportág szerepel majd a játékokon.

"Idővel majd megbizonyosodhatnak róla, hogy nagyon okos döntést hoztak most" - mondta a tagságnak Jacques Rogge NOB-elnök, miután kiderült, hogy a golf felvételét 63-an támogatták 27 szavazó ellenében, a rögbit pedig 81-en 8 ellenszavazat mellett.

A NOB pénteken újraválasztott vezetője mindkét sportágat teljes mellszélességgel támogatta, sőt, volt rögbijátékosként a hétfős rögbi felvételéért személyes kampányt is folytatott, így az eredmény személyes diadalaként is értékelhető.

A szavazatok alapján látható, hogy a golf osztotta meg inkább a tagokat, így valószínűleg nagy segítséget jelentett a nemzetközi szövetség (IGF) számára, hogy prezentációja során olyan sztárok videóüzeneteit tudta lejátszani a voksolásra jogosultaknak, mint Tiger Woodsét, a világ leggazdagabb sportolójáét.

"Óriási megbecsülést jelentene minden golfozó számára, ha sportágunk az olimpián is szerepelhetne" - üzente többek között a világ első számú játékosa.

A szavazás előtt ugyanakkor volt olyan a NOB-tag, aki kifejezetten ellenezte ezt a fajta bővítést: a kanadai Dick Pound hangoztatta, hogy mind a hét felvételt kérő sportágról (a golf és a rögbi mellett a karate, a fallabda, a baseball, a softball és a görkorcsolya) szavazni kellett volna most, s tiltakozott, amiért a NOB végrehajtó bizottsága még augusztusban két kandidálóra szűkítette a listát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását