2024. május 17. - Paszkál

Úgy tűnik, az MSZP nem adja ki Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt

Kedden tárgyalja Dávid Ibolya (MDF) és Herényi Károly (MDF) mentelmi ügyét az Országgyűlés mentelmi bizottsága. A Fidesz szerint az MSZP az időt húzza, hogy eddig késleltette a döntést, a szocialisták tagadják a vádat.
2009. október 9. péntek 07:39 - Pénzes Dávid
Dávid Ibolyát és Herény Károlyt gyanúsítottként szeretné kihallgatni az ügyészség a 2008-ban kipattant megfigyelési-ügy kapcsán. Azóta kiderült, nem volt megfigyelési ügy, ám a nyomozás jelen szakaszában a személyes adattal való visszaélés és Herényi Károly esetében a kényszerítés vádja még mindig fennáll. Kovács Tamás, legfőbb ügyész még a parlament tavaszi időszakának végén kérte az Országgyűlés mentelmi bizottságától, hogy adják ki a két képviselőt.

Összeülnek
Országgyűlés mentelmi bizottságának összehívását kezdeményezte a testület elnökénél Katona Béla házelnök annak érdekében, hogy a bizottság hozzon döntést Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi ügyéről, állásfoglalását pedig terjessze a parlament elé.
A bizottságnak elvileg harminc napja van, az ügyészi kérés kézhezvétele után, hogy napirendre vegye a kérdést. Ám mivel nyáron a parlamenti munka szünetelt, csak a szeptemberi kezdéskor kezdtek vele foglalkozni. Dávid Ibolya – aki tagja a bizottságnak – akkor az ülés előtt bejelentette, kérni fogja mentelmi jogának felmentését. A bizottság MSZP-s többsége végül úgy döntött, hogy nem döntenek, mert nincsen elég adatuk, nem elég megalapozott a gyanú. Ezt Balsai István, a bizottság fideszes elnöke lapunknak adott interjújában példátlannak nevezte.

Nem kaptak több adatot

A bizottság végül felkérte a legfőbb ügyészt, hogy bocsásson a rendelkezésre több dokumentumot is, például azt, ki volt a feljelentő. Ezt Kovács Tamás nem tette meg. Géczi József, a bizottság elnöke kérdésünkre elmondta, Kovács Tamás rendkívül szívélyes válaszlevelet írt, de visszautasította a kérést. Csupán annyi derült ki, hogy a feljelentést az UD Zrt. ügyvédje tette.

A most csütörtöki házbizottsági ülésen Répássy Róbert fideszes képviselő hívta fel a házelnök figyelmét a törvényi kötelezettség betartására. Erre Katona Béla, az Országgyűlés elnöke kezdeményezte Géczi Józsefnél, a mentelmi bizottság szocialista elnökénél a bizottság összehívását és az ügy napirendre vételét. Igaz, Géczi József lapunknak elmondta, mikor a házbizottság összeült, ő már kiírta a mentelmi bizottság összehívását, így nem lett volna szükség arra, hogy Répássy Róbert felkérje a házelnököt az ügy megsürgetésére.

Répássy: csorbul a tekintélyünk

Répássy Róbert a HírExtrának elmondta, azért hívta fel a házbizottság figyelmét az ügyre, mert igaz ugyan, hogy volt nyári szünet, de a harminc napos határidő így is bőven lejárt. Hozzátette, amíg a mentelmi bizottság nem dönt, addig az Országgyűlés sem tud eleget tenni a törvényi kötelezettségének, ez pedig súlyosan rombolja a tekintélyét.

A politikus úgy látja, a bizottság szocialista elnöke politikai okokból húzza az időt. Répássy felhívta arra is a figyelmet, hogy közvádas ügyekben nem szokás újabb dokumentumokat kikérni az ügyészségtől. Véleménye szerint nem a bizottság, hanem a legfőbb ügyész mérlegelési körébe tartozik, hogy alapos-e a gyanú vagy sem.

„Ilyen súlyos ügye még nem volt a magyar Parlamentnek, mikor két országgyűlési képviselő a gyanú szerint egy harmadikkal szemben (Almássy Kornél – a szerk.) követett el törvénysértést” – mondta az ellenzéki politikus. Ezért szerinte az Országgyűlésnek törekednie kellene arra, hogy minél előbb tisztázódjon a helyzet.

Áll az eljárás

Június 25.
A legfőbb ügyész június 25-én kérte az Országgyűléstől Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Herényi Károly MDF-es politikus képviselői mentelmi jogának felfüggesztését. A legfőbb ügyész akkor azt közölte: Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Herényi Károly, az MDF politikusa megalapozottan gyanúsítható kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint egyrendbeli kényszerítés bűntettével az adatgyűjtési üggyel összefüggésben.
Úgy tudjuk, az ügyészség leállt a Szilvásy György ellen zajló eljárással is, mert a volt titokminiszter gyanúsításában zajló nyomozás összefügg Dávid Ibolya és Herényi Károly ügyével. Így egészen addig nem folytatják az eljárást, míg a két MDF-es képviselő sorsáról nem döntenek a honatyák.

Ezt Répássy Róbert hivatalosan nem tudta megerősíteni, de elmondta, hasonló információkkal rendelkezik. Hozzátette, ez azt is jelenti, hogy a mentelmi bizottság szocialista többsége (Dávid Ibolyával kiegészülve) akadályozza az eljárást. A Fidesz elsősorban azt szeretné, ha az Országgyűlés végre döntene az ügyben, hogy az eljárás az ügyészségen folytatódhasson. „Egy ilyen súlyos, közvádas bűncselekmény ügyében a Fidesz azon az állásponton van, hogy fel kell függeszteni a mentelmi jogot” – mondta végül Répássy Róbert.

Géczi: alaposan kell tájékozódni

Géczi József, cáfolta Répássy Róbert vádjait. A szocialista politikus az ügy elhúzódását azzal magyarázta, hogy „egy ilyen bonyolult ügyben alaposan kell tájékozódni. Nem húzzuk az időt, kitűzzük a bizottsági ülést, amikorra lehet.”

Géczi József magánvéleménye egybecseng Dávid Ibolyáéval. Szerintük egy koncepciós ügyről van szó. Géczi nem érti, hogy milyen takargatni valója lehet az ügyészségnek, miért nem adják ki számukra a kért információkat. Különösen Herényi Károly esetében, ahol a kényszerítés nagyon súlyos vád, ám erről sem kaptak az ügyészségtől több tájékoztatást.

Nem adná ki


Mindez arra indítja őt, hogy ne támogassa Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését. A szocialista politikus úgy véli, ez egy koncepciós ügy, ahol fenn szeretnék tartani azt a látszatot, hogy az MDF egy áruló párt, aki lepaktált az MSZP-vel.

A HírExtra Géczi József nyilatkozatával összhangban „folyosói pletykákból” is úgy értesült, hogy az MSZP nem akarja kiadni Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt az ügyészségnek. Ha valóban így döntenek, akkor mindkét politikus megmenekülhet az eljárás alól, hiszen a mentelmi jog felfüggesztéséhez kétharmados többség szükséges.

Az ügyben érintett Almássy Kornéllal készült interjút itt olvashatja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

OldMan
2009. október 9. 07:55
"A szocialista politikus úgy véli, ez egy koncepciós ügy, ahol fenn szeretnék tartani azt a látszatot, hogy az MDF egy áruló párt, aki lepaktált az MSZP-vel."
...hogyan lehet ilyet még csak feltételezni is ilyen szent emberekről?!
Ők csak azért védik...
...miért is védik?...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását