2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megmentett koraszülöttek

A szakemberek szerint a javuló csecsemőhalandósági adatok részben a védőoltásoknak köszönhetők; elsősorban a súlyos légúti, úgynevezett RSV-fertőzésekkel szemben 2008-tól elérhető védelemnek - számol be a csütörtöki Népszabadság.
2009. október 8. csütörtök 08:00 - HírExtra
A szakma az első RSV-oltási szezon eredményeit a napokban publikálta. Kiderült: egyetlen kisbabát sem veszítettek el e fertőzés következtében. Ez a fajta fertőzés az egészséges babáknál és a gyerekeknél legfeljebb csak náthát jelent, a 28. hét előtt világra jött csecsemők számára gyakran végzetes, éppen ezért rendkívül fontos számukra a teljes körű védelem.

Az elmúlt év volt az első, hogy az oltásokat biztosították e körben, majd adatokat gyűjtöttek. Kiderült, Magyarországon valódi veszélyt jelent az RSV-járvány, de az oltás segítségével még a kórházi felvételek száma is a felére csökkenthető.

A szakmai ajánlás szerint ez az oltás a 28. hét előtt született babáknak feltétlenül ajánlott, ingyenes és életmentő, míg a 28. és 32. hét között születettek számára ez csak egy megfontolandó lehetőség.

Szabó Miklós, az I-es számú Gyermekgyógyászati Klinika újszülött intenzív osztályának vezető főorvosa szerint áttörés, hogy sikerült elérniük az oltás támogatását.
A koraszülöttek RSV-védőoltását 2009. november elejétől 2010. március végéig végzik majd. A kormány október végén 1,4 milliárd forintot biztosít 21 koraszülött, perinatális intenzív centrum (PIC) fejlesztésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását