2024. május 20. - Bernát, Felícia

Lesöpredékezte a francia ingázókat a svájci párt

Egy francia polgármester rasszizmussal vádolja a Svájci Néppártot, amiért kampányt indítottak a Genf – Annemasse vasútvonal kiépítése ellen, nehogy az alpesi országot Franciaország felől árassza el a „bűnöző söpredék”.
2009. október 8. csütörtök 07:59 - Tatai Gábor
A svájci határral szomszédos francia kisvárost, Annemasse-t naponta ezrével keresztezik francia és más nemzetiségű dolgozók útban Genf felé. A Svájcban állandó munkahelyekkel, rokonokkal vagy hivatalos ügyekkel rendelkező tömegek utazásának megkönnyítése érdekében a svájci és francia kormány közvetlen vasútvonal építését tervezi szomszédos városaik között, ám egy svájci - hivatalosan jobbközép - párt szerint ez rövidúton azzal járna, hogy az országot teljesen elárasztja a bűnöző „söpredék”. Annemasse felháborodott polgármestere a svájci rasszizmus elleni fellépés törvényes kereteit keresi – adta hírül szerdán a Euronews.

A Svájci Néppárt

A svájci legelőkön
Bár az SVP már a kilencvenes években is radikális kampányszlogenjeiről volt hírhedt, hivatalosan egyszer sem lehetett határozottan rásütni, hogy rasszista vagy xenofób lenne. Akár akarják a nemzeti konzervatívok, akár nem, az SVP négyévente legalább egyszer idegengyűlölő érzelmeket szolgál a svájci elektorátusban. A párt támogatása az összlakosságra vetítve 2007-ben huszonhét százalékos volt, magyarán ebben az évben hozzávetőlegesen több mint kétmillió választó vallotta magát "fehérbáránynak". Közülük is a fehérebbikek (vagy bárányabbikak?) idén februárban a párt logójával vagdosták össze egy várandós brazil nő hasát, aki a támadás után el is vetélt.
A nagy hagyományokkal rendelkező nemzeti konzervatív Svájci Néppárt (SVP), tradicionálisan az ország németajkú kantonjaiban népszerű, ám 2007-re olyan választói területeken is sikeresen növelte a támogatottságát, ahol 1936-os fennállása óta korábban soha nem volt példa. Az SVP jelenleg az alpesi ország legdinamikusabban növekvő politikai csoportosulása, a legutóbbi választásokon a 200 parlamenti helyből már 62-t magának tudhatott. A Szövetségi Tanácsban jelenleg övék a védelmi tárca és a sportügy. A svájci konzervatív álláspont élharcosakén az SVP többek között az ország szuverenitásának fokozását és a bűnmegelőzési rendszer radikalizálását tűzte zászlajára, ugyanakkor hadat üzent a svájci mecsetépítések ellen is.

A populista SVP több választási ciklus óta futtat meglepően sikeres kampányokat a nemzetközi hírekből is jól ismert idegengyűlölő szlogenjeivel és posztereivel. 2007-ben például Európa szerte felháborodást keltett, amikor a párt plakátjain, matricáin és kitűzőin fehér bárányokat lehetett látni, ahogyan egyikük éppen kirúg egy fekete bárányt Svájcból. Már „a magasabb biztonságért” mottóval kísért bárányos kampány első napjaiban teljesen elszabadultak az indulatok, a hét és félmillió svájci lakos közel húsz százaléka külföldi. A várakozásaiban nem csalatkozó párt a kampány időszaka alatt végig címoldalon szerepelt, a súlyos vádakat egyszerűen azzal ütötte el, hogy ők nem kimondottan az afrikai bevándorlókra gondoltak, hanem azokra a külföldiekre, akik nem tisztelik a svájci törvényeket.

„Bűnöző söpredék”

A hétvégén helyi választások lesznek Genfben. Egy helyi lapban napvilágot látott SVP kampányhirdetés szerint a városnak mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza az Annemasse-i közvetlen vasútvonal kiépítését, máskülönben Franciaország felől gát nélkül fognak beözönleni a bűnöző „söpredékek”.

„Egyetértek a hirdetés állításával: meg kell akadályoznunk a vonal építését a kiadások miatt, és azért, mert Svájc védtelenné válna az európai bűnözéssel szemben” – nyilatkozta a Euronews-nak Yves Nidegger, az SVP szóvivője, mialatt Christian Dupessey, Annemasse polgármestere bejelentette: be fogja perelni mind a pártot, mind a genfi lapot, amely közölte az SVP hirdetését.

A svájci börtönökben - vagy azok között, akik az ország törvényeit bármilyen módon megsértették - az európai átlagnál magasabb arányban vannak külföldi elkövetők. A svájci drogügyleteket például túlnyomó többségben albánok és koszovóiak bonyolítják – derül ki az ország hivatalos kimutatásaiból. A pőre statisztikai adatokat meglovagolva az SVP elsöprő győzelemre készülhet Genfben is. A francia polgármester jogi kezdeményezése mindeközben a két ország közti eltérő szabályozások miatt fog vakvágányra siklani.

Az uszítás és a szélsőséges propaganda asszociációs természetéből fakadóan egybemosódtak a „külföldi” és a „bűnöző” fogalmak jelentésmezői, aminek most természetesen azok a serény és becsületes tömegek fogják meginni a levét, akiknek a vasút több órával könnyebbítette volna meg a napját.
Forrás: HírExtra / Euronews
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását